Szombat óta már 20 centit apadt a Duna

Több 444 videó?
Szeretném

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnapi közleménye szerint már több mint 20 centimétert apadt a Duna Budapesten, viszont a Tisza áradása miatt Szegeden le kell zárni a rakpartot. Az országban jelenleg 737 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

Budapestnél a Duna vízállása vasárnap 11 órakor 562 centiméter volt, ami 26 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 centiméter) képest.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Tisza árhullámának amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A Tisza magas vízállása miatt hétfő reggel 6 órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével, mert az elsőfokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél kell elrendelni. 

Vasárnap reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.Az elmúlt 24 órában a Tisza mellékfolyói közül a Fekete- és a Fehér-Körös apad, gyengén árad a Kettős-Körös és a Berettyó, stagnál a Sebes-Körös. 

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán, az összesen 340 kilométer hosszú védvonalakból 154 kilométeren. (MTI)