Három napja van a Kúriának ismét dönteni arról, hogy rendben volt-e, ahogy a Fidesz átverte a szavazóit

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Még május elején a Kúria bírságot szabott ki a Fideszre, mert a párt megtévesztette a támogatóit, és úgy gyűjtött aláírásokat az európai parlamenti választásra, hogy az induláshoz már megvolt a szükséges számú szignó, a cél kizárólag az adatgyűjtés volt. Az aláírásgyűjtéshez nem is a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói gyűjtőíveket használták.

A Kúria akkor úgy döntött, hogy ez a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével ellentétes, ezért elmarasztalták a Fidesz-KDNP-t, de az Alkotmánybíróság nem sokkal később arra jutott, hogy alkotmányellenes volt az elmarasztalás, mivel szerintük a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a pártoknak, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra is gyűjtsenek aláírást.

Most a Kúria közleményében azt írja, hogy a választási ügyben eljáró tanácsának három napja van az új döntés meghozatalára. 

Mint korábban írtuk, az egész ügy azzal kezdődött, hogy a Momentum Mozgalom beadott a bíróságnak egy videofelvételt, amin a Fidesz-KDNP aktivistái 2019. április 8-án 18 óra 38 perckor Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek. A pártszövetség logóival ellátott kihelyezett pulton a „Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első! Május 26.” felirat szerepelt, a pulton elhelyezett aláírásgyűjtő lapok fejrészén a „Támogatom Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!” felirat volt olvasható, az aktivisták pedig többször is azt állították, hogy az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat.

A Kúria ez alapján döntött, és kimondták, hogy a Fidesz gyakorlata nem lett volna jogsértő, ha a választópolgár pontosan tudta volna, hogy mit ír alá, de mivel nem ez volt a helyzet, a párt igenis megtévesztette az embereket.

Az Alkotmánybíróságot azonban nem zavarta, mi látható a videón, és kimondták, hogy az ügynek alapjogi vonatkozása is van, mégpedig az, hogy a pártok és választóik közötti kommunikációra vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága, és a Kúria Fideszt elmarasztaló döntése már csak azért is alkotmányellenes, mert ezt nem észlelték.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.