Meghalt Térey János

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A Litera információi szerint meghalt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító, a kortárs magyar irodalom fontos és elismert alkotója. 

Térey 1970-ben született Debrecenben, tanulmányait a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE BTK-n végezte. Versei 1990-től kezdve jelentek meg, publikált az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor és az Alföld lapjain. Összesen nyolc verseskötete jelent meg. Költői pályafutását olyan jelentős kötetek jelzik, mint a Szétszóratás, Térerő, Drezda februárban, Paulus, Ultra. Írt prózát, de drámaíróként is elismert, nevéhez fűződik a Nibelung-lakópark, Kazamaták (Papp Andrással) és az Asztalizene című dráma is. Első regénye Káli holtak címmel jelent meg 2018-ban.

2001-ben József Attila-díjjal, 2002-ben Füst Milán-díjjal jutalmazták. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ban az év legjobb magyar drámája díjat az Asztalizenéért. 2010-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díjával tüntették ki. 

Az Index információi szerint hirtelen fellépő egészségügyi probléma okozta halálát. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.