Palkovicsék benyújtották az MTA-törvényjavaslatot

2019 június 4., kedd 14:12
247

Benyújtotta az Országgyűlésnek a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítási javaslatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium - közölte a minisztérium. Ebben kapott helyet a Magyar Tudomány Akadémia kutatóhálózatának átalakítását szabályozó javaslat is.

Az MTA és a minisztérium tavaly óta vitatkozik azon, mi legyen a kutatóintézetek sorsa, amelyeket a kormány legszívesebben elvett volna az MTA-tól. Az MTA ez ellen még hétfőn is tiltakozott, mondván, a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, a kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával. AZ átalakítás ellen vasárnap tüntettek is a tudósok.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A minisztérium közleménye szerint a törvényjavaslatban a következő szerepel:

“Létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), amely önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá. Tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt a kormány delegál azzal, hogy legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. Az ELKH égisze alatt tizenhét központi költségvetési szerv működik: az Agrártudományi Kutatóközpont, az Atommagkutató Intézet, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az Energiatudományi Kutatóközpont, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, a Nyelvtudományi Intézet, az Ökológiai Kutatóközpont, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája.

Az irányító testület munkáját a nemzetközi gyakorlat mintájára a szélesebb horizontra kitekintő, a sokszínű tudományos szempontokat és érdekeket megjelenítő tudományos tanács és a világszerte elismert külföldi kutatókból álló nemzetközi tanácsadó testület segíti. Utóbbi közreműködik az ELKH rendszeres, tudományos és szervezeti teljesítmény-mérésében, növelve a működés hatékonyságát.”