A 97 éves veterán megismételte történelmi ejtőernyős ugrását

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Megismételte 75 évvel ezelőtti ejtőernyős ugrását szerdán a normandiai partraszállás 97 éves amerikai veteránja, Tom Rice, aki nagyjából Franciaország ugyanazon térségében, Carentannál landolt több száz ejtőernyős társával együtt, ahol 1944-ben kilencezer másik ejtőernyőssel. 

„Tökéletesen sikerült, tökéletes ugrás. Csodálatosan érzem magam. Ismét felmennék és megcsinálnám újra” - mondta, amikor földet ért.

Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Ez a térség volt a normandiai partraszállás több ezer ejtőernyősének célpontja, akik 1944. június 6-án hajnalban érkeztek a megszállt Franciaországba. Az ejtőernyősöket akkor ellenséges tűz fogadta, és sokan életüket vesztették. 

A San Diegó-i Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt, és biztonságban landolt annak ellenére, hogy az ejtőernyőjét átszaggatták a lövedékek. Mostani ugrását tandemben hajtotta végre, hat hónapig készült rá egy edzővel. 

Az ugrás része volt annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg. A rendezvénysorozaton, amelynek központi megemlékezését az angliai Portsmouthban tartották 16 ország állam- és kormányfője részvételével, jelen volt több száz veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án megkezdett normandiai hadműveletben.

Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

(MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.