Magyar Nemzet: Nincs elég tanfelügyelő

oktatás
2019 június 5., 6:25
comments 115

Ráerősít az Oktatási Hivatal a tanfelügyelők képzésére, mert a pedagógiai-szakmai ellenőrzést végző szakértők közül sokan vonulnak nyugdíjba a következő egy-két évben, és nem minden szakterületen van elegendő utánpótlás – írta meg a kormánypárti hírharsona, a Magyar Nemzet.

Bánkiné Kiss Anikó, a fővárosi XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola intézményvezetője – aki az elsők között lett tanfelügyeleti és minősítő szakértő, és a kezdetektől részt vett a szakértők képzésében is – a lapnak azt mondta: eleinte a szakképzés és az óvodapedagógia területén volt hiány tanfelügyelőkből, mostanában ez inkább a természettudományos szakokon érezhető.

A lap szerint a közeljövőben várhatóan növelik a szakértői létszámot, több képzés indul, és módszertani megújulás is várható.

photo_camera Illusztráció: Jure Makovec/AFP

Az intézményvezető beszélt arról is, hogy fontos tudatosítani az érintettekben, hogy a rendszer a tanítás-tanulás folyamatának eredményességét hivatott javítani, és nem azért van, hogy nyomást gyakoroljon vagy felesleges többletterhet rakjon a pedagógusok vállára. Mint mondta:

„Az utóbbi években egyre inkább rájöttek a kollégák, hogy abszolút fejlesztő célú vizsgálatról van szó, amelyben nem is az ellenőrzés a lényeg, hanem a szakmai támogatás, a jó gyakorlatok feltárása.”

Azt mondta, az értékelési szempontok között szerepel többek között:

 • mennyire biztos a pedagógus módszertani felkészültsége,
 • tudja-e érvényesíteni az egyéni bánásmódot,
 • mennyire kelti fel és tartja fenn a tanulók érdeklődését,
 • figyelembe veszi-e a gyerekek aktuális fizikai, érzelmi állapotát,
 • megértő módon reagál-e a hibákra,
 • ösztönzi-e a gyerekek közti véleménycserét,
 • előítélet-mentességre nevel-e,
 • jól kezeli-e a konfliktusokat,
 • illetve vizsgálják a kommunikációt, a problémamegoldást és szakmai felelősségvállalást is.

Bánkiné Kiss Anikó azt is elmondta, hogy az ellenőrzés nem von maga után szankciót, és szó sincs arról, hogy bárkinek az állása veszélybe kerülne a tanfelügyelet miatt.

Külön díjazás nem jár a tanfelügyeletért, a többletet a mesterpedagógusi bér garantálja – írja a Magyar Nemzet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt