Még Milos Zeman is bírálja, hogy Moszkva veteránoknak akarja nyilvánítani Csehszlovákia orosz megszállóit

Milos Zeman cseh államfő elítélte azt az orosz törvényjavaslatot, ami háborús veteránoknak nyilvánítaná azokat az orosz katonákat, akik 1968 augusztusában részt vettek Csehszlovákia megszállásában – közölte a cseh elnök szóvivője Prágában.

Jirí Ovcácek szerint Zeman június 13-ra hivatalába kérette a prágai orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle a törvényjavaslatra. A cseh külügyminisztérium szerint többek között az áll benne, hogy a szovjet katonák államcsínyt hiúsítottak meg Csehszlovákiában, ami elfogadhatatlan.

A cseh diplomácia már élesen bírálta az orosz kezdeményezést. Tomás Petrícek külügyminiszter azt írta, Csehszlovákia megszállása a Varsói Szerződés öt tagállama által ellentétes volt a nemzetközi joggal. A kérdést a cseh parlamenti alsóház is napirendre tűzte, és várható, hogy szintén elítéli az orosz kezdeményezést.

A Varsói Szerződés öt tagállamának (Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK) hadseregei 1968. augusztus 20-án azért vonultak be a szövetséges Csehszlovákiába, hogy erővel elfojtsák az Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár nevével fémjelzett reformmozgalmat, az ún. prágai tavaszt.

„Az elnök véleménye határozottan elítélő”

– közölte Ovcácek arra a kérdésre, mi Milos Zeman véleménye az orosz törvényjavaslatról. (Zeman Putyin nagy barátjaként ismert, tavaly Prága 1968-as szovjet lerohanásának 50. évfordulóján nem mondott beszédet.)

Milos Zeman 2018. július 11-én egy brüsszeli NATO-csúcstalálkozón.Fotó: Alekszej Vitvickij/Szputnyik

Az orosz kezdeményezést már korábban bírálta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki szerdán Moszkvában tárgyal. Azt mondta, a témát meg fogja vitatni az orosz partnerével.

Az 1968-as szovjet beavatkozást az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági és együttműködési szerződés is megszállásnak minősítette. (via MTI)