Még Milos Zeman is bírálja, hogy Moszkva veteránoknak akarja nyilvánítani Csehszlovákia orosz megszállóit

2019 június 5., szerda 13:50
83

Milos Zeman cseh államfő elítélte azt az orosz törvényjavaslatot, ami háborús veteránoknak nyilvánítaná azokat az orosz katonákat, akik 1968 augusztusában részt vettek Csehszlovákia megszállásában – közölte a cseh elnök szóvivője Prágában.

Jirí Ovcácek szerint Zeman június 13-ra hivatalába kérette a prágai orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle a törvényjavaslatra. A cseh külügyminisztérium szerint többek között az áll benne, hogy a szovjet katonák államcsínyt hiúsítottak meg Csehszlovákiában, ami elfogadhatatlan.

A cseh diplomácia már élesen bírálta az orosz kezdeményezést. Tomás Petrícek külügyminiszter azt írta, Csehszlovákia megszállása a Varsói Szerződés öt tagállama által ellentétes volt a nemzetközi joggal. A kérdést a cseh parlamenti alsóház is napirendre tűzte, és várható, hogy szintén elítéli az orosz kezdeményezést.

A Varsói Szerződés öt tagállamának (Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK) hadseregei 1968. augusztus 20-án azért vonultak be a szövetséges Csehszlovákiába, hogy erővel elfojtsák az Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár nevével fémjelzett reformmozgalmat, az ún. prágai tavaszt.

„Az elnök véleménye határozottan elítélő”

– közölte Ovcácek arra a kérdésre, mi Milos Zeman véleménye az orosz törvényjavaslatról. (Zeman Putyin nagy barátjaként ismert, tavaly Prága 1968-as szovjet lerohanásának 50. évfordulóján nem mondott beszédet.)

Milos Zeman 2018. július 11-én egy brüsszeli NATO-csúcstalálkozón. Fotó: Alekszej Vitvickij/Szputnyik

Az orosz kezdeményezést már korábban bírálta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki szerdán Moszkvában tárgyal. Azt mondta, a témát meg fogja vitatni az orosz partnerével.

Az 1968-as szovjet beavatkozást az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági és együttműködési szerződés is megszállásnak minősítette. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt