Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát

Az Afrikai Unió (AU) az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában tartott ülésén azonnali hatállyal felfüggesztette Szudán tagságát, amíg egy civil átmeneti kormány nem alakul az országban.

A pánafrikai regionális szervezet Béke és Biztonsági Tanácsa közölte: Szudán a feltétel teljesítésig az Afrikai Unió semmilyen tevékenységében nem vehet részt, „ez az egyetlen mód, ami lehetővé teheti Szudánnak, hogy kilábolhasson a jelenlegi válságból”.

A Reutersnek egy meg nem nevezett diplomáciai forrás Etiópia szudáni nagykövetségétől azt mondta, hogy Abij Ahmed etióp kormányfő a tervek szerint pénteken Szudán fővárosába, Kartúmba megy, hogy próbáljon közvetíteni a hadsereg és az ellenzéki szövetség között.

A szudáni egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy 61 ember halt meg a tüntetőkkel szembeni fellépések nyomán. De az ellenzék szerint 108 ember halt meg, miután hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

A Reuters szemtanúk állítására hivatkozva azt írja, hogy az akciót a paramilitáris Gyors Támogató Erők (RSF) vezették, és fegyvertelen tüntetőkre lőttek, majd átfogóbb, rajtaütésszerű műveletbe kezdtek.

A Reuters szerint az országot irányító átmeneti katonai tanács (TMC) helyettes vezetője, Mohamed Hamdán Daglo által vezetett RSF-t olyan milíciákból hozták létre, amiknek a tagjai korábban a nyugat-szudáni Dárfúr régióban harcoltak felkelőkkel. Emberi jogi csoportok szerint egyes milicisták szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le a dárfúri háborúban. A Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2008-ban vádat emelt a volt elnök, Omar el-Besír ellen.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet nemzetközi cselekvést sürgetett a szudáni katonai vezetőkkel szemben, és elítélte az RSF-t az erőszakcselekményekben betöltött szerepéért.

A TMC tagadta, hogy az erőinek köze volt bármilyen illegális cselekményhez, és azt állította, hogy negatív médiakampánnyal kénytelen szembenézni „ellenséges felek részéről”, a razzia bűnözők ellen irányult egy, a táborhoz közeli területen. Dagalo azt mondta, hogy a TMC nyomozást indított az erőszakos cselekmények kivizsgálására, és megbünteti a visszaélések elkövetőit.

A tiltakozók április 6-án, öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelik, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. De öt hét megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) nevű ellenzéki szövetség között, főleg amiatt, hogy a 3 évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.