Megveszekedett orbánista filozófus utcagyerek, aki szerint az erőszak nem vezet sehova, de azért eltörné annak az ujját, aki a zenekarával viccelődik

POLITIKA
2019 június 06., 08:51
comments 579

Lendületes interjút adott saját magáról a 168 órának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Az önelemző beszélgetés főbb állításai a következők:

  • A miniszterelnök úrral találkoztam az elmúlt hetekben, és ugyanazt kérdezte, amit ön: bírom-e a támadásokat. Azt mondtam erre, hogy ez a dolgom. Ő megjegyezte, hogy ez kevés, élvezni kell. Úgyhogy most élvezem.
  • Az első munkatársi értekezleten elmondtam, hogy megveszekedett orbánista vagyok, a kormány politikáját 110 százalékig támogatom. Politikai irányom tehát adott. Ehhez mindenki szabadon viszonyulhat. De nem várom senkitől azt, hogy Orbán Viktor portréja alatt reggelente a himnuszt énekelje.
  • Azt is tudjuk, hogy minden hatalom célja az értelmiségi holdudvarának jutalmazása, cserébe elvárja, hogy legitimálja a hatalmat. Ezzel nincs is baj. Ez a hatalom természetéhez tartozik. Minden hatalom természetéhez.
  • Rockzenész vagyok, ez az, amit teljese mellszélességgel, mindenkor vállalok.
  • Jól is írok, az esztétikai megítélés szempontjából a középszer felett állok.
  • Hogy erőszakban nőttem fel [Kolozsváron], az két dolgot jelent. Egy részt tudom, hogy az erőszak nem old meg semmit, másrészt nem is félek az erőszaktól.
  • Olyan kulturális termékeket zúdítanak ránk, amelyek élményalapon hálózzák be az ifjúságot.

Ezeken kívül még sok mulatságos dolgot lehet olvasni az interjúban. Az egyik történet egy 2015-ben írt Facebook posztról szólt.

Látjuk, hogy az ellenzékifüggetlenobjektív újságírók modorosabb része rászállt a legelső zenekarunkra, vicceskednek, arcoskodnak. (...) Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát - kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel.

Az történt, hogy az akkor a Népszabadságnak dolgozó Csunderlik Péter nyilvánosan viccelődött Demeter Szilárd (és Megadja Gábor és Stumpf András) közös, Longstep nevű zenekarán. Erre írta az erőszak értelmetlenségét saját életéből ismerő Demeter, aki akkor éppen a Századvégnél dolgozott, hogy akkor jönne a kalapáccsal. A bejegyzésre rá is kérdez a 168 óra az interjúban, amire a PIM új igazgatója azt mondja, hogy a gimiben sokat bántották, és

„ez a polémia a rock világához tartozik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.