Tévedésből egy szélsőjobboldali, uszító pamfletet adtak ajándékba a gyerekeknek egy vöröskeresztes elsősegélynyújtó versenyen Budapesten

POLITIKA
2019 június 06., 12:12
comments 182

Más szülőkhöz hasonlóan Józsefet is valósággal sokkolta, amikor meglátta, hogy 15 éves, 9. osztályos lánya milyen ajándékcsomagot kapott május 31-én a Vöröskereszt fővárosi szervezete által szervezett elsősegélynyújtó versenyen a fővárosi Bikás parkban. Az egyébként nagyvonalú ajándékcsomagban ugyanis egy Magyar Vöröskereszt-logós hátizsák , egy mini elsősegélycsomag, egy kicsire összehajtható bevásárlószatyor, egy információs füzet és egy vicces kakukktojás - margarinos süteményreceptek - mellett Bencsik András 2003-ban kiadott, „Fordul a szél" című könyve is szerepelt.

Amiről már a fülszöveg elolvasása alapján is azonnal kiderül, hogy egy szélsőséges, összeesküvés-elméletes, gyűlölködő politikai cikkgyűjtemény, ami már az ajánló első bekezdésében 3 „katasztrófát" azonosít a kétezres évek legelejéről:

  • A 2002-es parlamenti választást „amikor a XXI. század első parlamenti választásán a politikai baloldal példátlan méretű csalógépezetet működtetve eltérítette a magyar történelmet.”
  • A paksi atombalesetet.
  • A 2003-as népszavazást Magyarország EU-tagságáról. 

A fülszöveg hemzseg az olyan szélsőséges, uszító és általánosító kijelentésektől, mint hogy

„Általánosan jellemző az is, hogy a baloldal képviselői mindegyik esetben következetesen és gátlástalanul becsapták a társadalmat - magyarán hazudtak - és ehhez a tömegtájékoztatás, divatos szóhasználattal, a média nyújtott segítséget.” 

„Hogyan fordulhatott elő, hogy a Magyar Vöröskereszt helyénvalónak látta, hogy 15 éves gyermekeknek ilyen politikai szennyirodalmat adjanak szóróajándékként? Szerény véleményem szerint ez kimeríti a megrontás büntetőjogi kategóriáját, mélyen fel vagyok háborodva”

- írta József.

Azonnal meg is kerestem az illetékest, a Vöröskereszt fővárosi szervezetét vezető Buncsik Ildikót. Aki, miután leszögezte, hogy a Vöröskereszt hagyományosan politikamentes, adományokból tevékenykedő szervezet, nem tétovázott sokat:

Mindenkitől elnézést kért, elismerve, hogy hibát követtek el, amit a beszélgetésünk során „mellényúlásnak”, illetve „figyelmetlenségnek” is nevezett. Többször elmondta, hogy nagyon sajnálja a dolgot, mert nemhogy nem volt szándékuk bármilyen propagandairodalmat adni gyerekek és felnőttek kezébe, de „abszolúte ellene is vannak” bármi ilyesminek, náluk nincsen helye semmiféle propagandának.

Buncsik elmesélte, hogy sokféle adományt szoktak kapni, többek között könyvkiadók és terjesztők remittendáját, vagyis el nem adott kiadványait. Ezek gyakran ömlesztve, nagy mennyiségben érkeznek meg hozzájuk. Amikor az elsősegélynyújtó versenyhez hasonló rendezvények ajándékcsomagjait állítják össze, ezekből is szoktak válogatni. A mostani esetben az történt, hogy az ajándékcsomagok összerakói nem nézték végig rendesen, hogy milyen kiadványokat raknak bele a pakkba. 

„Észre kellett volna venni, ki kellett volna venni a csomagból. (...) Örülök, hogy a szülő kivette  a gyerek kezéből”

- fogalmazott Buncsik Ildikó.

A vöröskeresztes vezető ezután arról beszélt, hogy nagyon reméli, nem egy ilyen véletlen hibázás alapján ítélik meg őket, hiszen a dolog nem is volt szándékos és nem is jellemző a szervezetre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.