A román külügy szerint az úzvölgyi incidens után a magyar kormánynak le kellene csillapítania az erdélyi magyarokat

2019 június 7., péntek 5:45
724

A román külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, miután csütörtök este Teodor Meleşcanu román külügyminiszter és Szijjártó Péter az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensről tárgyaltak telefonon. A román külügy arra kérte a magyar kormányt, hogy 

küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében”. 

Csütörtök délután román nacionalisták kövekkel dobáltál meg azokat a magyar civileket, akik élőláncot vontak az úzvölgyi katonatemető elé, ahol egy román parcellát akarnak kialakítani. A temető oldalsó, hátsó részén focihuligánoknak tűnő fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. Később meggyalázták a magyar sírhelyeket is.  

Meleşcanu kiemelte annak fontosságát, hogy a helyi román és magyar közösség által elfogadható gyakorlati megoldásokat találjanak, és hangsúlyozta az egyes államok korlátlan jogát, hogy megemlékezzenek a temetőben eltemetett hőseikről.

Az úzvölgyi katonatemetõbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Csütörtök este a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a románnak, amiben  az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet.

Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az I. világháborús osztrák-magyar sírkertben, amin ötven beton keresztet és egy emlékművet állított fel, ezek felavatását május 17-re hirdette meg. Constantin Toma polgármester pénteken bejelentette, hogy elhalasztják a román emlékmű felavatását. Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb I. világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben II. világháborús emlékművet is állítottak, aminél minden évben augusztus 26-án tartanak megemlékezést. (Maszol)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt