„Ne bántsd a magyart!” – kiáltotta egymás kezét fogva több ezer ember az úzvölgyei sírkertben

POLITIKA
2019 május 12., 15:53
comments 251

Vasárnap délután több ezren vettek részt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentiszteleten, és kiáltották egymás kezét megfogva, hogy:

„Ne bántsd a magyart!”

Az összekapaszkodásra és a közös felkiáltásra Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész szólította fel az összegyűlteket. Az ökumenikus istentiszteletre egy civilekből és önkormányzati vezetőkből álló kezdeményező bizottság hívta azokat, akikben megütközést keltett, hogy az I. világháborús sírkertben a Kárpátok keleti oldalán fekvő Dormánfalva önkormányzata román parcellát alakított ki, amiben – részben magyar katonák sírjaira – ismeretlen román katonák betonkeresztjeit állította.

Korábban az RMDSZ csíki képviselői a betonkeresztek mellé ágakból állítottak kereszteket, amikre felírták az ott nyugvó magyar katonák neveit. A szertartás ideje alatt huszár hagyományőrzők álltak díszőrséget a magyar sírok mellett.

A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én.
photo_camera A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én. Fotó: Kátai Edit/MTI/MTVA

Az istentiszteleten római katolikus papok, református, unitárius, magyar és német evangélikus lelkészek szóltak az egybegyűltekhez.

  • Böjte Csaba ferences szerzetes azt mondta, azért imádkozik, hogy Bukarestben legyenek olyan bölcs vezetők, akik belátják, hogy mindenkire szükség van ebben az országban. Olyanok, akik nem akarják elüldözni innen az embereket, hanem vonzóvá próbálják tenni számukra az országot – mondta.
  • Kovács István, az Unitárius Egyház közügyigazgatója a temetőfoglalókért imádkozott. „Azokért imádkozunk, akik azt hiszik, hogy azáltal szereznek, oroznak maguknak hazát, hogy elveszik mások pihenését, elveszik, mások jelképeit, mások hitét, akik azt hiszik, hogy a szabadságot egymás kezéből kell kicsavarni, és nem tudják, hogy csak együtt, egymást megbecsülve egymást élni engedve lehetünk igazán olyanok, amilyennek isten megálmodott bennünket” – mondta a sepsiszentgyörgyi lelkész.
  • Bíró Erika szörcsei református lelkész szerint a magyarság ellen törők egy kis szolgálatot is tettek, mert már-már elaludt a közösség, most viszont a völgyben ismét felhangzik a himnusz és a magyar könyörgés. 
  • Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta: bár a temető román parcelláját kialakító dormánfalvi (Darmanesti) önkormányzat bejelentette, hogy elhalasztja a román parcella felavatását, szükség van az éberségre.
  • Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint csak akkor sikerülhet meggátolni a hasonló eseteket, ha megoldják a Hargita és Bákó megye közötti határvitát, és a határt 3 km-re keletebbre viszik, oda, ahol mindig is volt a történelem folyamán.

Az összegyűltek petíciót fogadtak el, amit a román állam vezetőinek és Hargita meg Bákó megye prefektusának címeztek. Ebben azt írták, a temető önkényes átalakítása több mint kegyeletsértés, ez összesíti azokat a sérelmeket, amik a Romániában élő magyarságot napról-napra érik. Követelték az összes törvénytelenség kivizsgálását és a törvényszegők megbüntetését, a temető haladéktalan visszaállítását az eredeti állapotába, a települések és a megyék közötti határviták azonnali rendezését, a magyarsággyalázó és történelemhamisító folyamat azonnali megállítását és nyilvános bocsánatkérést a meggyalázott temetőben nyugvó katonák hozzátartozóitól és a sértett nemzetektől.

A rendezvény a magyar és a székely himnusz éneklésével ért véget.

A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetõjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én.
photo_camera A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetõjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én. Fotó: Kátai Edit/MTI/MTVA

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az I. világháborús osztrák-magyar sírkertben, amin ötven beton keresztet és egy emlékművet állított fel, ezek felavatását május 17-re hirdette meg. Constantin Toma polgármester pénteken bejelentette, hogy elhalasztják a román emlékmű felavatását. Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb I. világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben II. világháborús emlékművet is állítottak, aminél minden évben augusztus 26-án tartanak megemlékezést.

A Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőt az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek adományaiból újították fel. A bekerített, székelykapuval ellátott emlékhelyen kb. 600 fakeresztet állítottak. A román katonákra emlékeztető kereszteket részben a temető sétányára, részben a még meg nem jelölt magyar katonasírokra állították.

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 km-re fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de a 25 km-re fekvő Dormánfalvához esik közelebb. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.