Kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi temetőnél

POLITIKA
2019 június 06., 16:09
comments 844

Délután közel ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonatemető elé, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amit Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából.

A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település I. világháborús katonatemetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amik szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt, és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

A tüntetők transzparensen mutatták be azt a temetőrajzot, amit a román Hősök Emléke Társaság készített 1927-ben a temető korabeli rendezése után, és amin a román társaság öt magyar, egy német és egy osztrák parcellát jelölt be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy az úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében – közölte Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár az MTI-vel.

A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel ment a helyszínre, hogy elejét vegye egy esetleges román-magyar összecsapásnak.

link Forrás

Csakhogy a Maszol.ro azt írja, az élőláncot alkotó magyarok elmentek, miután kövekkel dobálta, és többek között „Mars Budapestre!” felkiáltással gyalázta őket egy csoport román.

Az MTI azt írta, a karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén focihuligánoknak tűnő fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

link Forrás

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket.

link Forrás

A Transindex írta meg, hogy a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Kelemen Szilárd Péter fotóinak tanúsága szerint a huligánok meggyalázták a magyar sírhelyeket is.

link Forrás

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt a román hősök napi rendezvény idejére.

A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én.
photo_camera A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én. Fotó: Kátai Edit/MTI/MTVA

A székelyföldi elöljárók attól tartottak, hogy a hősök napi koszorúzás leple alatt egyházi szertartással felavatják a törvénytelenül létrehozott román parcellát, és akkor sokkal nehezebb lesz helyreállítani az eredeti állapotot. Helyi idő szerint 18:30-kor több száz fő jelenlétében el is kezdődött a sírkertben az ortodox szertartás, felavatták és felszentelték az onnan 20 km-re lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

photo_camera Románok dulakodnak a román csendőrökkel Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az I. világháborús osztrák-magyar sírkertben, amin ötven beton keresztet és egy emlékművet állított fel, ezek felavatását május 17-re hirdette meg. Constantin Toma polgármester pénteken bejelentette, hogy elhalasztják a román emlékmű felavatását. Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb I. világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben II. világháborús emlékművet is állítottak, aminél minden évben augusztus 26-án tartanak megemlékezést.

A Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőt az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek adományaiból újították fel. A bekerített, székelykapuval ellátott emlékhelyen kb. 600 fakeresztet állítottak. A román katonákra emlékeztető kereszteket részben a temető sétányára, részben a még meg nem jelölt magyar katonasírokra állították.

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.
photo_camera Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 km-re fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de a 25 km-re fekvő Dormánfalvához esik közelebb. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.

Frissítés: A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a románnak. (Maszol, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.