Részletes beszámolót közölt a rendőrség a hajóbaleset vizsgálatáról

Több 444 videó?
Szeretném

Hosszú tájékoztatót adott ki a magyar rendőrség a Hableány turistahajó balesetének rendőri vizsgálatáról magyar és angol nyelven.

A tájékoztatás részletesen átveszi, mit tett a magyar rendőrség azután, hogy a Viking Sygin nev szállodahajó nekiütközött a fedélzetén 35 főt szállító turistahajóval, amely az ütközés miatt elsüllyedt.

„Az első bűnügyi egység a bejelentéstől számított 14 percen belül érkezett a helyszínre (az első vizirendőr gyakorlatilag az állampolgári bejelentéssel megegyező időpontban bekapcsolódott a személyek mentésébe, felkutatásába).”

A baleset körülményeinek felderítésére „átlagosan 12 év szakmai tapasztalattal rendelkező 60 fős nyomozócsoport a hajóbaleset óta pihenőidejét leszűkítve 6.180 munkaórát teljesített.” 

Pintér Sándor belügyminiszter a hajóbaleset estéjénFotó: Police.hu

Mint írják a Viking Sygin kapitányát „a mentéssel párhuzamosan a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost.”

A rendőrautók majdnem ezer kilométert mentek eddig: 

„230 személyt kérdeztek ki, további 66 főt tanúként, egy főt pedig gyanúsítottként hallgattak ki. 15 kihallgató helyiségben, 124 órában – a magyarul nem beszélő tanúk és a gyanúsított esetében hat tolmács közreműködésével – történt kihallgatások jegyzőkönyveinek leirata meghaladja az ötszáz, az ügy teljes iratanyaga pedig az ezer oldalt. A nyomozócsoport tagjai rendelkezésére álló 38 szolgálati gépjármű üggyel kapcsolatos futásteljesítménye 958 kilométer.”

Azt is részletesen közli a rendőrség, hány fényképet készített a baleset éjszakáján, 4.896-ot, „a több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terrabájtot.”

A rendőrség optimista a nyomozás eredményes befejezését illetően: „ A nyomozócsoport vezetőjét és vonalvezetőit Budapest rendőrfőkapitánya naponta kétszer beszámoltatja. A nyomozás eredményes befejezéséhez valamennyi személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll.” (Címlapkép: Police.hu)