Trump elégedett, visszavonta a Mexikót fenyegető büntetővámot

Donald Trump három nappal a belengetett fenyegetése után elégedetten visszavonult a legújabb, Mexikót érintő vitájából.

Az USA elnöke közölte, hogy 5 százalékos büntetővámot vet ki minden mexikói termékre, és havi 5 százalékpontot emel rajta, és egészen 25 százalékig is elmegy, ha déli szomszédja nem állítja meg a migránsokat.

Trumpot saját pártjából is meghökkenéssel fogadták, mert a vámot az amerikai vásárlóknak kellene kifizetniük végső soron, így nem volt mindenki teljesen biztos abban, hogy hatékony a fenyegetés. Sokan aggódtak a zsarolás diplomáciai következményei miatt is. 

A válság  viszont megoldódni látszik. Mexikó megígérte, hogy hatezer katonát küld a guatemalai határára, hogy az onnan érkezőket az eddiginél hatékonyabban feltartóztassák. Megígérték, hogy határozottabban fellépnek az embercsempészekkel szemben, bár részletek egyelőre nem ismertek erről. És megegyeztek az USA-val, hogy több embert fogadnak vissza, mint eddig, ha az USA közben felgyorsítja az ideiglenesen kiutasított bevándorlók ügyének elbírálását. 

Hogy ezektől érdemben változna a bevándorlási kedv az USA-ba, az nem bizonyos, de most mindenki elégedetten nyilatkozhat, hogy van alku. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.