Trump elégedett, visszavonta a Mexikót fenyegető büntetővámot

külföld
2019 június 08., 14:52
comments 112

Donald Trump három nappal a belengetett fenyegetése után elégedetten visszavonult a legújabb, Mexikót érintő vitájából.

Az USA elnöke közölte, hogy 5 százalékos büntetővámot vet ki minden mexikói termékre, és havi 5 százalékpontot emel rajta, és egészen 25 százalékig is elmegy, ha déli szomszédja nem állítja meg a migránsokat.

Trumpot saját pártjából is meghökkenéssel fogadták, mert a vámot az amerikai vásárlóknak kellene kifizetniük végső soron, így nem volt mindenki teljesen biztos abban, hogy hatékony a fenyegetés. Sokan aggódtak a zsarolás diplomáciai következményei miatt is. 

A válság  viszont megoldódni látszik. Mexikó megígérte, hogy hatezer katonát küld a guatemalai határára, hogy az onnan érkezőket az eddiginél hatékonyabban feltartóztassák. Megígérték, hogy határozottabban fellépnek az embercsempészekkel szemben, bár részletek egyelőre nem ismertek erről. És megegyeztek az USA-val, hogy több embert fogadnak vissza, mint eddig, ha az USA közben felgyorsítja az ideiglenesen kiutasított bevándorlók ügyének elbírálását. 

Hogy ezektől érdemben változna a bevándorlási kedv az USA-ba, az nem bizonyos, de most mindenki elégedetten nyilatkozhat, hogy van alku. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.