Trump elégedett, visszavonta a Mexikót fenyegető büntetővámot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump három nappal a belengetett fenyegetése után elégedetten visszavonult a legújabb, Mexikót érintő vitájából.

Az USA elnöke közölte, hogy 5 százalékos büntetővámot vet ki minden mexikói termékre, és havi 5 százalékpontot emel rajta, és egészen 25 százalékig is elmegy, ha déli szomszédja nem állítja meg a migránsokat.

Trumpot saját pártjából is meghökkenéssel fogadták, mert a vámot az amerikai vásárlóknak kellene kifizetniük végső soron, így nem volt mindenki teljesen biztos abban, hogy hatékony a fenyegetés. Sokan aggódtak a zsarolás diplomáciai következményei miatt is. 

A válság  viszont megoldódni látszik. Mexikó megígérte, hogy hatezer katonát küld a guatemalai határára, hogy az onnan érkezőket az eddiginél hatékonyabban feltartóztassák. Megígérték, hogy határozottabban fellépnek az embercsempészekkel szemben, bár részletek egyelőre nem ismertek erről. És megegyeztek az USA-val, hogy több embert fogadnak vissza, mint eddig, ha az USA közben felgyorsítja az ideiglenesen kiutasított bevándorlók ügyének elbírálását. 

Hogy ezektől érdemben változna a bevándorlási kedv az USA-ba, az nem bizonyos, de most mindenki elégedetten nyilatkozhat, hogy van alku. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.