A világ legjobb paródiája

humor
2019 június 10., 20:02
comments 261

Nádas György és a 2000-ben elhunyt Boncz Géza 1994-ben kiadott egy lemezt Ne tudd meg címmel, amire különböző kabarészámaikat gyűjtötték össze. Ezek között szerepelt egy jelenet, A hangutánzó is, amiben Nádas György előadta a magyar humor egyik csúcspontját,a világ legjobb paródiáját.

Ez szerintem nem túlzás, de az biztos, hogy annyira nem ismert a jelenet, mint amennyire megérdemelné. Inkább nem is lövöm le a poént előre, aki még nem ismerte volna, hallgassa meg, csak öt és fél perc:

link Forrás

„Az ország legismertebb és legsikeresebb, Ki mit tud?-győztes parodistája” hibátlanul hozza többek között Buza Sándort, Simon V. Lászlót, Szenes Andreát, a két Latabárt, Rátonyi Róbertet, Gózon Gyulát és Szepesi Györgyöt. De tökéletesen utánoz angolokat, németeket és cseheket is, illetve olyan különböző történelmi személyeket, mint IV. Bélát, V. Bélát vagy Napóleont, sőt még állatokat és tárgyakat is, például kávéfőzőt, porszívót, körfűrészt vagy búvárszivattyút.

Érdekesség, hogy a műsorszám egy kicsit talán megidézi Andy Kaufmant is, aki 1975-ben a Saturday Night Live-ban előadta a külföldi humoristát, aki nem tud sem viccet mondani, sem parodizálni, de a két szám azért ezzel együtt is teljesen másmilyen, szó sincs utánzásról.

Megkérdeztük Nádas Györgyöt, hogy emlékszik-e, honnan jött a hangutánzó ötlete, mennyi ideig tartott kicsiszolni, és esetleg ismerték-e akkoriban Kaufmant. Ezt válaszolta:

„Akkoriban még abszolút nem hallottunk Andy Kaufmanról. Az ihletet egy ma már nem élő magyar parodista adta, aki valóban egy régi »Ki mit tud« vetélkedőn tűnt fel. Sem Géza, sem jómagam nem éreztünk nagy különbséget a tőle megidézett személyek hangjai között. Ez volt a kiinduló pont. Két kisfröccs után kész volt a jelenet.”

Bárcsak minden kisfröccs ilyen hasznos lenne!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.