Nagy késéssel, de végre a Toyota is rámozdult a villanyautós forradalomra

elektromos mobilitás
2019 június 10., 10:11

Nagyon izgalmas a Toyota sajtóközleménye, melyben a cég bejelenti, hogy felpörgetik tisztán elektromos autó-fejlesztésüket és két kínai céggel, a CATL akkumulátorgyártóval és a BYD villanyautó- és villanybusz-gyártóval együttműködésben öt évvel a korábban emlegetett céldátum előtt, már 2025-re el akarják érni az évi 5,5 milliós részben vagy tisztán elektromos autó-értékesítést. (Ebből egymillió lesz teljesen tiszta üzemű, akkumulátoros elektromos (BEV) vagy hidrogéncellás elektromos (FCEV) hajtású.)

Végre úgy istenigazából megindul az elektromos átállás a Toyotánál és a Lexusnál is; a márka most döntött úgy, hogy az így vagy úgy, de mindenképp tisztán benzinből mozgási energiát csináló hibridautók már középtávon sem jelentenek önálló elfogadható megoldást az autózás emissziójának csökkentésére
photo_camera Végre úgy istenigazából megindul az elektromos átállás a Toyotánál és a Lexusnál is; a márka most döntött úgy, hogy az így vagy úgy, de mindenképp tisztán benzinből mozgási energiát csináló hibridautók már középtávon sem jelentenek önálló elfogadható megoldást az autózás emissziójának csökkentésére

A bejelentésnek azért is nagy jelentősége van, mert egészen a legutóbbi időkig a Toyota (jelenleg épp a harmadik legnagyobb autógyártó a villanyautót már lassan egy évtizede forgalmazó Renault-Nissan és a szintén több elektromos modellt is kínáló, jelenleg épp intenzív e-invázióra készülő Volkswagen mögött) büszkén hirdette, hogy hibridautói mennyire tiszták. "Öntöltő" (de tényleg, ezt a kifejezést használták a közleményekben) benzines-elektromos autóikkal, mint állították, tulajdonképpen ők voltak a legzöldebbek az autógyártók közül. Úgy látszik, ma már ez sem elég, mégiscsak kellenek azok az autók is, amelyekben egyáltalán nincs benzines (vagy dízel) motor. A villamosítási projekt felpörgetése kapcsán a Toyota megerősítette a 2020-as évek elejére várható minimum 10 új akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus bemutatását, és bejelentette úgynevezett ultra-kompakt modelljeinek 2020-tól történő érkezését.

photo_camera Jönnek az ultrakompakt (icipici) városi elektromos Toyoták is

Valószínűleg az új modellek megjelenésénél is fontosabb ugyanakkor a sztenderdizált akkumulátorokra alapozott EV-ökoszisztémára vonatkozó bejelentés. A Toyota által felvázolt új jövőkép alapja az akkumulátormegosztás, a járműmegosztás és az információmegosztás. A japán autógyártó koncepciójában szereplő szabványos akkumulátorok a járművek hajtása mellett számos egyéb területen energiaforrásul szolgálhatnának, szabadon cserélhetőek és nem utolsósorban könnyen újrahasznosíthatóak lennének.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.