A szaúdi koronaherceg jachtján lóghat Leonardo 450 millió dollárért elkelt festménye

A Bloomberg ír arról az Artnet nyomán, hogy a világ legértékesebb festménye, Leonardo Da Vinci remekműve, a Salvator Mundi a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Szalman jachtján lóghat. 

A Salvator Mundi, amit 2011-ben már Leonardónak tulajdonítottak, ezért hirtelen az egekbe szökött az ára. Most több művészettörténész is kétségbe vonta Leonardo szerzőségét.Fotó: Drew Angerer/AFP

A festmény 2017-ben kelt el 450 millió dollárért, azóta ismeretlen helyen van. Most viszont a műtárgyakkal foglalkozó szakoldal arról írt, hogy a szaúdi uralkodó Serene névre keresztelt szuperjachjtán található meg. A lap két forrása két olyan vezető beosztású személy, aki részt vett a festmény értékesítésében. Arról már korábban is szóltak hírek, hogy egy szaúdi herceg vásárolta meg az 500 éves festményt a Christie's árverésén, de valójában bin Szalman számára megvéve az alkotást. 

A Bloomberg megkeresésére sem a Christie's, sem a szaúdi monarchia nem kommentálta egyelőre az értesülést. 

A jacht utolsó ismert tartózkodási helye május 26-án az egyiptomi Sarm es-Sejk volt. És mint a lap megjegyzi, ugyan a tengereken való hajózás nem feltétlen a legbiztonságosabb módja a műtárgyak tárolásának, ismerni hasonló példákat a múltból is: Joe Lewis például Francis Bacon 'Triptych 1974 - 1977' című triptichonját tartotta éveken át a jachtján. 

Az Artnet értesülései szerint a Savaltor Mundi addig marad a 134 méter hosszú luxusjachton, amíg el nem készül a szaúdiak által megálmodott kulturális központ a monarchia Al-Ula régiójában. 

A festménnyel kapcsolatban az utóbbi években felröppent az a gyanú is, hogy talán nem is Leonardo festette, hanem tanítványai munkája lehet

A Salvator Mundi közelmúltbeli története tele van filmekbe illő csavarokkal és szereplőkkel, korábban részletesen is foglalkoztunk ezzel, érdemes azt is elolvasni.