A szaúdi koronaherceg jachtján lóghat Leonardo 450 millió dollárért elkelt festménye

külföld
2019 június 11., 05:42
comments 65

A Bloomberg ír arról az Artnet nyomán, hogy a világ legértékesebb festménye, Leonardo Da Vinci remekműve, a Salvator Mundi a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Szalman jachtján lóghat. 

A Salvator Mundi, amit 2011-ben már Leonardónak tulajdonítottak, ezért hirtelen az egekbe szökött az ára. Most több művészettörténész is kétségbe vonta Leonardo szerzőségét.
photo_camera A Salvator Mundi, amit 2011-ben már Leonardónak tulajdonítottak, ezért hirtelen az egekbe szökött az ára. Most több művészettörténész is kétségbe vonta Leonardo szerzőségét. Fotó: Drew Angerer/AFP

A festmény 2017-ben kelt el 450 millió dollárért, azóta ismeretlen helyen van. Most viszont a műtárgyakkal foglalkozó szakoldal arról írt, hogy a szaúdi uralkodó Serene névre keresztelt szuperjachjtán található meg. A lap két forrása két olyan vezető beosztású személy, aki részt vett a festmény értékesítésében. Arról már korábban is szóltak hírek, hogy egy szaúdi herceg vásárolta meg az 500 éves festményt a Christie's árverésén, de valójában bin Szalman számára megvéve az alkotást. 

A Bloomberg megkeresésére sem a Christie's, sem a szaúdi monarchia nem kommentálta egyelőre az értesülést. 

A jacht utolsó ismert tartózkodási helye május 26-án az egyiptomi Sarm es-Sejk volt. És mint a lap megjegyzi, ugyan a tengereken való hajózás nem feltétlen a legbiztonságosabb módja a műtárgyak tárolásának, ismerni hasonló példákat a múltból is: Joe Lewis például Francis Bacon 'Triptych 1974 - 1977' című triptichonját tartotta éveken át a jachtján. 

Az Artnet értesülései szerint a Savaltor Mundi addig marad a 134 méter hosszú luxusjachton, amíg el nem készül a szaúdiak által megálmodott kulturális központ a monarchia Al-Ula régiójában. 

A festménnyel kapcsolatban az utóbbi években felröppent az a gyanú is, hogy talán nem is Leonardo festette, hanem tanítványai munkája lehet

A Salvator Mundi közelmúltbeli története tele van filmekbe illő csavarokkal és szereplőkkel, korábban részletesen is foglalkoztunk ezzel, érdemes azt is elolvasni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.