Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását várja el a magyar kormány Romániától

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.

Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja. "Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek" - fogalmazott.

Szijjártó beszélt arról is, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett. Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak - mondta még el, majd hozzátette, hogy a román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálja az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

Szijjártó szerint az ügyben a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van. Mint elmondta, a katonai temetőben alapvetően és többségében magyar katonák nyugszanak, minden releváns dokumentum ezt támasztja alá.

Az Úzvölgyében történtek hátteréről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. (via MTI)