Erdogan: Moszkva remélhetőleg júliusban leszállítja az Sz-400-as légvédelmi rendszert

Oroszország remélhetőleg a jövő hónapban szállítja le az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert Törökországnak – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az általa vezetett, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházában tartott esti beszédében.

Erdogan azt mondta:

„Törökország nem megveszi az Sz-400-asokat, már megvette. Ezt az üzletet lezártuk.”

A kedvező áron felül Ankara a rakétarendszer későbbi közös gyártásának ígéretét is megkapta Moszkvától az adásvételi szerződés aláírásakor.

Az USA és a NATO-szövetséges Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az orosz légelhárító ütegek ügye miatt, miután az ankarai vezetés többször közölte: nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről.

Erdogan legutóbb múlt kedden mondta azt, hogy „ki van zárva”, hogy Ankara visszalépjen a vásárlástól.

Vlagyimir Putyin a szocsi olimpia megnyitója előtt Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban.Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/AFP

A Pentagon pénteken felszólította Törökországot, hogy mondja le az orosz rakétarendszer megvásárlását. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és közölte: ha Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-én véget vet a török pilóták kiképzésének, és az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, és véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Egy hétfői amerikai sajtójelentés szerint (a július 31-i határidővel ellentétben) a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Arizonában lévő Luke légi támaszponton már szünetel is. Az értesülés alapján a döntést egy helyi parancsnok hozta meg, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. A Pentagon szóvivője szerint a minisztérium tudja, hogy „a Luke légi bázison a török pilóták nem repülnek”.

Hulusi Akar szerdán azt mondta: a figyelmeztetést tartalmazó, múlt pénteki amerikai levél nyelvezete „nem felel meg a szövetségesi szellemnek”, és azt is jelezte, hogy Törökország napokon belül eljuttatja a választ az USA-nak. Azt mondta, csütörtökön telefonbeszélgetést folytat Shanahannel, és a hónap végén személyesen is egyeztetni fog vele Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozóján.

Erdogan a szerda esti beszédében azt mondta, Törökország az F-35-ösök fejlesztési partnereként eddig 1 250 000 dollárt fizetett ki, és „benyújtja a számlát”, ha jogtalanul zárják ki a programból. A török államfő azt mondta, reméli, a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletén személyesen tud beszélni az orosz légvédelmi rendszer kérdéséről Donald Trump amerikai elnökkel. (MTI)