Szíria nem enged be egy vegyifegyver-vizsgáló csoportot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereket kíván küldeni Szíriába, hogy megállapítsák, kik a felelősek a tiltott fegyverekkel elkövetett támadásokért, de Damaszkusz nem adott engedélyt a beutazásukra – közölte a szervezet vezetője.

Az OPCW tagállamai tavaly megszavazták az ún. Vizsgáló és Azonosító Csoport (IIT) létrehozását, a döntést Moszkva és Damaszkusz ellenezte.

Szíria nem hajlandó elfogadni a döntést és foglalkozni az abból fakadó kötelezettségekkel, a szíriai külügyminiszter helyettese írásban üzente meg, hogy nem adnak belépő vízumot a vizsgálócsoport tagjainak – tájékoztatta a tagállamok képviselőit Fernando Arias, az OPCW vezetője.

Azt mondta, kapott két másik levelet is május 9-én és 14-én a miniszterhelyettestől arról, hogy Szíria ellenzi, hogy a csoport újonnan kinevezett tagjai hozzáférjenek a kérdéssel foglalkozó bizalmas szíriai iratokhoz.

A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. Ezt a bázist bombázta meg 2017. április 7-én az USA, hogy megtorolja a szíriai rezsim három nappal korábbi, legalább hetven civil halálát okozó vegyifegyvertámadását.Fotó: AFP PHOTO / US Department of Defense

A hágai központú OPCW az ENSZ által támogatott, 193 tagállamból álló globális testület, aminek az a feladata, hogy megszabadítsa a világot a vegyi fegyverektől. Szíria 2013-ban csatlakozott hozzá, és akkor vállalta a fegyverszakértők beengedését, hogy elkerülje az amerikai légitámadásokat, amikkel Barack Obama elnök fenyegette meg. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.