71 milliárdot kapott az államtól, mégis 2,3 milliárdos veszteséget termelt, mi az?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A napi.hu átböngészte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), vagyis a közmédia tavalyi eredménykimutatását.

Arra jutottak, hogy a 71,2 milliárd forintos költségvetési támogatást kapó MTVA 2018-ban 2,3 milliárd forint veszteséget termelt.

Ennek a veszteségnek jelentős része szeptember és december között keletkezett, ugyanis szeptemberben még csak 1,3 milliárd forint veszteségnél tartottak.

Pedig az MTVA egyre több pénzből gazdálkodhat, a 2017-es 95,2 milliárd forint helyett 2018-ban már 98,9 milliárd forint szerepelt a mérleg bevételi oldalán, ebből ráadásul 71,2 milliárd forint költségvetési támogatás, 12 milliárd pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól kapott működési támogatás.

Mégis, a közel 100 milliárd forintos büdzsé ellenére az MTVA-nak likviditási problémái adódtak. "Az év közbeni finanszírozási problémáinkat sajnos kénytelenek voltunk a relatíve drága folyószámla és rulirozó hitelekkel megoldani" - olvasható a beszámolóban a Napi szerint.

A kereskedelmi bevételek pedig úgy is stagnáltak, hogy 2018-ban a közmédia csatornáin lehetett követni a téli olimpiát, a labdarúgó világbajnokságot, a Formula-1 teljes idényét és a Bajnokok Ligájának legfontosabb mérkőzéseit.

A dolgozói szám mondjuk újra emelkedésnek indult, így a bérköltségek is növekedtek: a 2017-es 16,7 milliárd forintról 17,6 milliárd milliárd forintra duzzadtak a személyi jellegű ráfordítások, 2086-an dolgoznak a közmédiában. Költségoldalon jelentkeztek az elmúlt évek átalakításai is: három új csatornát indítottak (M3, M4 és M5 ), 1 új rádiót (Dankó Rádió), plusz 24 órás hírcsatornává alakult át az M1, az M2 pedig napi 14 órában gyermekműsort sugároz reklám nélkül.

Idén amúgy még több pénzből gazdálkodhat az MTVA: a büdzsé 92,7 milliárd forint, ebből közszolgálati hozzájárulás 73 milliárd forint.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.