71 milliárdot kapott az államtól, mégis 2,3 milliárdos veszteséget termelt, mi az?

Média
2019 június 13., 15:08
comments 167

A napi.hu átböngészte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), vagyis a közmédia tavalyi eredménykimutatását.

Arra jutottak, hogy a 71,2 milliárd forintos költségvetési támogatást kapó MTVA 2018-ban 2,3 milliárd forint veszteséget termelt.

Ennek a veszteségnek jelentős része szeptember és december között keletkezett, ugyanis szeptemberben még csak 1,3 milliárd forint veszteségnél tartottak.

Pedig az MTVA egyre több pénzből gazdálkodhat, a 2017-es 95,2 milliárd forint helyett 2018-ban már 98,9 milliárd forint szerepelt a mérleg bevételi oldalán, ebből ráadásul 71,2 milliárd forint költségvetési támogatás, 12 milliárd pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól kapott működési támogatás.

Mégis, a közel 100 milliárd forintos büdzsé ellenére az MTVA-nak likviditási problémái adódtak. "Az év közbeni finanszírozási problémáinkat sajnos kénytelenek voltunk a relatíve drága folyószámla és rulirozó hitelekkel megoldani" - olvasható a beszámolóban a Napi szerint.

A kereskedelmi bevételek pedig úgy is stagnáltak, hogy 2018-ban a közmédia csatornáin lehetett követni a téli olimpiát, a labdarúgó világbajnokságot, a Formula-1 teljes idényét és a Bajnokok Ligájának legfontosabb mérkőzéseit.

A dolgozói szám mondjuk újra emelkedésnek indult, így a bérköltségek is növekedtek: a 2017-es 16,7 milliárd forintról 17,6 milliárd milliárd forintra duzzadtak a személyi jellegű ráfordítások, 2086-an dolgoznak a közmédiában. Költségoldalon jelentkeztek az elmúlt évek átalakításai is: három új csatornát indítottak (M3, M4 és M5 ), 1 új rádiót (Dankó Rádió), plusz 24 órás hírcsatornává alakult át az M1, az M2 pedig napi 14 órában gyermekműsort sugároz reklám nélkül.

Idén amúgy még több pénzből gazdálkodhat az MTVA: a büdzsé 92,7 milliárd forint, ebből közszolgálati hozzájárulás 73 milliárd forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.