Megdőlt a fővárosi melegrekord

időjárás
2019 június 13., 14:09
comments 185

Megdőlt a fővárosi napi melegrekord csütörtökön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Mostanáig ezen a napon 35 Celsius-fok volt a rekord, amelyet 2000-ben mértek. Most ennél melegebb volt Újpesten, ahol 35,3 fokig melegedett a levegő.

Az előrejelzés szerint a következő napokban fokozódik a hőség, a hétvégén akár 37 fok is lehet.

Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig adta ki legmagasabb fokú intézkedését, a hőségriadót.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: péntektől tűzgyújtási tilalom lép életbe fokozott erdőtűz kockázat miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az intézkedés oka, hogy az elmúlt napok átlagosnál melegebb és csapadékmentes időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avarréteg kiszáradt. Hozzátették, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.