Mexikói népviseletek mintáinak ellopásával vádolja a mexikói kulturális miniszter Carolina Herrera divattervezőt

Carolina Herrera venezuelai születésű divattervező nemrég dobta piacra új, Resort 2020 nevű kollekcióját. A ruhák közül több is dél- és közép-amerikai népi motívumokat használ, és ez nem mindenkinek tetszett. Alejandra Frausto, mexikó kulturális minisztere levélben fordult a divattervezőhöz, hogy számon kérje, amiért meghatározott mexikói őslakos közösségek mintáit használja a ruhákon.

A miniszter a Herrerának és a divatház kreatív vezetőjének, Wes Gordonnak címzett levélben több ruhát is kiemel, és leírja, mely közösségektől származnak a díszítőelemként használt motívumok. A miniszter azt írja, reméli, hogy ezek az őslakos közösségek részesülnek a ruhák eladásaiból befolyó bevételekből.

Herrera szerint a divatháza elismeri a mexikói népművészek munkáit, de hogy ez pontosan mit jelent, az az ügyről szóló BBC-poszt nem fejtette ki.

A mexikói kulturális kormányzat egyébként egyre komolyabban veszi az őslakosok szellemi tulajdonához fűződő jogokat, egy közelmúltbéli törvénymódosítás például lehetővé tette, hogy az őslakos közösségek konkrét birtokosai legyenek az általuk alkotott minták és művészeti alkotások szerzői jogainak. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.