Mexikói népviseletek mintáinak ellopásával vádolja a mexikói kulturális miniszter Carolina Herrera divattervezőt

Carolina Herrera venezuelai születésű divattervező nemrég dobta piacra új, Resort 2020 nevű kollekcióját. A ruhák közül több is dél- és közép-amerikai népi motívumokat használ, és ez nem mindenkinek tetszett. Alejandra Frausto, mexikó kulturális minisztere levélben fordult a divattervezőhöz, hogy számon kérje, amiért meghatározott mexikói őslakos közösségek mintáit használja a ruhákon.

A miniszter a Herrerának és a divatház kreatív vezetőjének, Wes Gordonnak címzett levélben több ruhát is kiemel, és leírja, mely közösségektől származnak a díszítőelemként használt motívumok. A miniszter azt írja, reméli, hogy ezek az őslakos közösségek részesülnek a ruhák eladásaiból befolyó bevételekből.

Herrera szerint a divatháza elismeri a mexikói népművészek munkáit, de hogy ez pontosan mit jelent, az az ügyről szóló BBC-poszt nem fejtette ki.

A mexikói kulturális kormányzat egyébként egyre komolyabban veszi az őslakosok szellemi tulajdonához fűződő jogokat, egy közelmúltbéli törvénymódosítás például lehetővé tette, hogy az őslakos közösségek konkrét birtokosai legyenek az általuk alkotott minták és művészeti alkotások szerzői jogainak. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.