Mexikói népviseletek mintáinak ellopásával vádolja a mexikói kulturális miniszter Carolina Herrera divattervezőt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Carolina Herrera venezuelai születésű divattervező nemrég dobta piacra új, Resort 2020 nevű kollekcióját. A ruhák közül több is dél- és közép-amerikai népi motívumokat használ, és ez nem mindenkinek tetszett. Alejandra Frausto, mexikó kulturális minisztere levélben fordult a divattervezőhöz, hogy számon kérje, amiért meghatározott mexikói őslakos közösségek mintáit használja a ruhákon.

A miniszter a Herrerának és a divatház kreatív vezetőjének, Wes Gordonnak címzett levélben több ruhát is kiemel, és leírja, mely közösségektől származnak a díszítőelemként használt motívumok. A miniszter azt írja, reméli, hogy ezek az őslakos közösségek részesülnek a ruhák eladásaiból befolyó bevételekből.

Herrera szerint a divatháza elismeri a mexikói népművészek munkáit, de hogy ez pontosan mit jelent, az az ügyről szóló BBC-poszt nem fejtette ki.

A mexikói kulturális kormányzat egyébként egyre komolyabban veszi az őslakosok szellemi tulajdonához fűződő jogokat, egy közelmúltbéli törvénymódosítás például lehetővé tette, hogy az őslakos közösségek konkrét birtokosai legyenek az általuk alkotott minták és művészeti alkotások szerzői jogainak. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.