Félmillió horgász adatait kezelte törvénysértően a MOHOSZ, de nem kell bezúznia a sok százezer új horgászkártyát

belföld
2019 június 14., 04:20
comments 163

Az új, az idei szezontól kezdve mindenkinek kötelező, műanyagból készült úgynevezett horgászkártyák kiállításakor  a Magyar Országos Horgász Szövetség jogosulatlanul írta elő az érintetteknek, hogy az adókártyájuk neten beküldött fotójával igazolják magukat - erősítette meg a 444 kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az először az agrarszektor.hu-n megjelent hírt.

A Mohosz ilyen adatokat a törvény szerint nem kezelhetett volna. A szövetség nyilvántartása eddig szerint több mint 495 ezren regisztrálták magukat, és közülük 400 ezernél többet vehették már kézhez a korszerűen kinéző, de jelenleg még szinte teljesen funkciótlan kártyákat.

Bár az adatvédelmi hatóság elmarasztalása azt jelenti, hogy a Mohosz törvénysértő módon rakta össze az adatbázisát, a döntés nem jelenti azt, hogy a szövetségnek meg kellene semmisítenie azt - válaszolta kérdésünkre Péterfalvi. 

A Naih ezért arra szólította fel a Mohoszt, hogy 

„vizsgálja felül adatkezelési gyakorlatát, és alakítsa azt át a (...) 1996. évi XX. törvény rendelkezéseinek megfelelően, szüntesse meg az adóazonosító jel bekérési, okmánymásolat készítési és bekérési gyakorlatát, helyette más azonosítási módot alkalmazzon, semmisítse meg mindazokat az okmánymásolatokat, továbbá törölje azon adóazonosító jeleket nyilvántartásaiból, amelyekhez eddig – jogalap nélkül – hozzájutott”

- tudtuk meg Péterfalvitól.

Vagyis a horgászszövetségnek amellett, hogy meg kell semmisítenie a több mint 400 ezer beszkennelt vagy lefotózott adókártyaképet, ki kell találnia, hogy az újonnan belépő horgászok augusztus után milyen új módszerrel igazolhatják hitelesen a személyazonosságukat. Az Agrárszektor információi szerint ugyanis minderre augusztus végéig kaptak haladékot.

Na de eleve miért volt szükség arra, hogy a Mohosz elkérje az adókártyák képét?

Dérer István, a szövetség alelnöke ezt kérdésemre azzal a példával indokolta, hogy a korábban használt, kezdetlegesebb nyilvántartási rendszer nem tudta rendesen kezelni az ékezeteket, ezért ha valakit a hatóság az engedélye megvonásával büntetett, akkor az a nevét más ékezetekkel megadva gond nélkül válthatott ki újabb állami jegyet a tiltás ellenére. 

A Mohosz a személyazonosság egyértelmű megállapítása végett találta ki az adókártyázást. Csakhogy Péterfalvi szerint

„A MOHOSZ nem kezelhet adóazonosító jeleket, továbbá az adóazonosító jel/adókártya nem is alkalmas személyazonosság igazolására."

A Mohoszt teljesen kiborította az elmarasztalás. A saját módszerét „példaértékűnek” nevező Dérer reakciójában olyanokat írt, hogy

„Ez a civil összefogáson, horgászszervezeti felhatalmazáson és a jogszabályokban rögzített közfeladat-ellátási kötelezettségen együttesen alapuló, véleményünk szerint példaértékű folyamat teljes egészében minisztériumi, hatósági kontroll alatt került megtervezésre és végrehajtásra, s magát a választott megoldást a NAV külön közleményben is üdvözölte”.

Csakhogy az adatkezelés törvényességét nem a minisztériumok állapíthatják meg, sőt még a NAV sem, hanem például az adatvédelmi hatóság.

Maga a horgászkártya, ami miatt ez az egész törvénysértő adatkezelés történt, egy olyan, bankkártya formátumú műanyag lap, ami nem tárol semmiféle információt, hanem lényegében egy sorszám hordozására szolgál, ami a horgászok azonosítója az újonnan felállított rendszerben.

Akit érdekel, hogy mi ez, olvassa el ezt a részletes cikkemet róla.

A kártya azért váltott ki heves vitákat, mert bár kezdetben úgy állították be, hogy az mintegy leváltja az eddigi vaskos, szinte kiskönyv formátumú, több részből álló horgászigazolványt, a bevezetés idejére kiderült - a linkelt cikk is nagyrészt erről szól - hogy valójában csak a könyvecske egy kis részét váltja ki és a papíralapúság még jó ideig megmarad. A horgászok túlnyomó része plusz szolgáltatást sem kap miatta, miközben a közel 500 ezer érintett több mint egymilliárd forintot fizet ki érte.

Az igazi potenciális pozitívuma nem is a kevesebb papír vagy a néhány vele járó kedvezmény, hanem az, hogy

3 év távlatában elvileg minden területi jegyet megvehetünk majd online, anélkül, hogy nyomtatgatnunk kellene, illetve akinek van okostelefonja és mobilnetje, az online vezetheti a fogási naplóját is.

Dérer István korábbi szavaiból az derült ki, hogy a horgászkártya és az új adminisztrációs rendszer bevezetésének ennél is fontosabb lényege pedig az, hogy egységessé váljon a háttérnyilvántartás. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.