Mostart egyre jobban elborítja a bűzlő szemét

2019 június 15., szombat 11:16
53

"Mostar utcáit ellepi a szemét a kánikulában. Ijesztő hírek érkeznek a talajvíz szennyezettségéről. Mostar polgárainak működő kormányzatra lenne szükségük, hogy megoldhassák ezeket és más hasonló alapproblémákat. Mostar polgárainak választásokra lenne szükségük."

Ezt a szöveget nem egy boszniai párt vagy aktivista, hanem a szarajevói amerikai követség twitelte ki egy fotó társaságában. 

Az országot és a fele-fele arányban bosnyákok és horvátok lakta százezres várost irányító etnikai pártok ellenségeskedése és kompromisszumképtelensége miatt a Mostarban utoljára 11 éve tartottak önkormányzati választást és 8 éve nincsen működő képviselőtestülete. Emiatt nem viszik el a szemetet a település nagy részén. A probléma nem az, hogy ne létezne helyi köztisztasági cég, ellenkezőleg: az utóbbi évekig öt ilyen is működött. Csakhogy ezek a még a polgárháború alatt kialakított zónákban tevékenykedtek, a békemegállapodás után egymással viszont nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy ki melyik területért felelős. Felső irányítás híján pedig káoszba fulladt a köztisztaság.

Mostarban az utcán rohadó szemét miatt rengeteg a patkány és egész Boszniában itt fertőződnek meg a legtöbben veszettséggel, úgyhogy ha a nyáron arra utazol, vigyázz a patkányokkal, mert agresszívak és nem ijednek meg az embertől.