Sajtóhírek szerint a hongkongi kormány jegeli a kiadatási törvényt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Hongkong vezetése várhatóan elhalasztja az új kiadatási törvény elfogadását, de nem ejtik teljesen a javaslatot - írja a BBC. A törvény engedélyezné a kiadatásokat Kína felé, ezekről eseti alapon döntetnének a hongkongi bíróságok. A kormány szerint erre azért van szükség, mert jelenleg Hongkong a kínai bűnözők menedékének számít, hiszen tudják, hogy nem adják ki őket a kínai igazságszolgáltatásnak. A hongkongi kormány szerint pedig csak a kiadások engedélyezésével menthetik meg a várost a bűnözőktől.

A törvény ellenzői szerint azonban az új rendszer lehetőséget adna arra is, hogy Kína politikai ellenfelei számára is ellenséges tereppé váljon a város, ami ugyan Kína része, de más politikai rendszerben, autonóm módon működik. A tervezettel kapcsolatban emberijogi aggályok is felmerültek, a kínai igazságszolgáltatástól ugyanis jelentések szerint nem idegen a kényszervallatás és az embertelen bánásmód sem, ezeket azonban a hongkongi igazságszolgáltatás elutasítja, és a nemzetközi jog szabályai szerint is kerülni kell a kiadatásokat olyan országok felé, ahol az embereknek rossz bánásmódban lehet részük és nincs esélyük fair eljárásra.

Éppen ezért kezdődtek tüntetések Hongkongban a tervezet ellen, ezek kényszerítették most részleges meghátrálásra a kormányt. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.