Annyira sok szürke bálna tetemét mosta partra a víz Washingtonban, hogy a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a helyzettel

külföld
2019 június 16., 08:51
comments 119

Két évtizede a legtöbb szürke bálna tetemét mosta partra a víz az Egyesült Államok északnyugati részén, Washington állam csendes-óceáni partvidékén, és a hatóságok képtelenek maguk megbirkózni a mintegy 30 tetem megsemmisítésével, ezért az érintett tengerparti területek tulajdonosait arra kérték, hogy biztosítsanak helyet a tetemek elbomlásához.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig csaknem 70 szürke bálna vetődött partra a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonal mentén, majdnem fele, 30 tetem Washington állam partjainál. A kanadai Brit Kolumbia partjainál további öt tetemet találtak.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A NOAA illetékesei közölték, hogy már kifogytak a helyből, ahol a gyakran 12 méter hosszú állattetemeket elmállasztják, ami igen hosszú ideig tart, ezért kérték a helyiek segítségét. A földtulajdonosok ezzel a tengeri környezet természetes folyamatát támogathatják, és a hátramaradt csontváz pedig oktatási célokat szolgálhat - magyarázták az illetékesek.

Eddig csupán egyetlen földtulajdonos mondott igent kérésükre. A port Hadlocki Mario Rivera a helyi televízióban arról beszélt, hogy a lebomló tetem szaga időszakosan változó és nem is annyira rossz. "Páratlan lehetőség, hogy itt a strandon szemlélhetjük, és végignézhetjük, milyen gyorsan megy végbe a folyamat - mondta felesége, Stefanie Worwag. 

A bomlás elősegítésére meszet használnak. "A mész úgy tűnik működik, jól bontja le a tetemet" - mondta Rivera. 

A NOAA illetékesei a múlt hónapban szokatlan elhalálozási események nevezték a bálnák elhullását és azt feltételezik, hogy az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős pusztulásukért. A tetemek vizsgálata alapján a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek. A szakemberek elmélete szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli "nyári rezidenciájukon" a Bering-tengerben és a Csukcs-tengerben. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet egy évben és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig, vagyis pusztulásuk okát is északon kell keresni.

A szürke bálnák északkelet-csendes-óceáni populációja nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ami azt jelenti, hogy az állatoknak talán versengeniük kell a táplálékért. "Ahogy egyre nő a populáció, úgy egyre több állat fog elhullani időre-időre" - vélik a szakemberek.

Pár napos hír, hogy 4 hónap alatt több mint 200 döglött palackorrú delfin sodródott partra a Mexikói-öbölben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.