Irán közölte: felgyorsította urándúsítási programját

2019 június 17., hétfő 15:20
83

Megnégyszerezték a dúsítás ütemét, sőt, nemrég még jobban felgyorsították, így 10 nap múlva készletük a 3,67 százalékosra dúsított urán-hexafluoridból meg fogja haladni a 300 kilogrammot, a 2015-ös szerződés által megszabott felső korlátot, közölte hétfőn az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője, Behrúz Kamalvandi a teheráni állami tévének, írja a BBC. Miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnak kötött nukleáris megállapodást, Haszan Róháni elnök bejelentette: ha a szerződést aláíró többi 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását. Májusi kijelentése Roháni most szombaton figyelmeztett újra, folytatják a dúsítást.

Fotó: AFP

A 2015-ben kötött szerződés egyik kitétele, hogy Irán nem rendelkezhet 300 kilogrammot meghaladó mennyiségű enyhén dúsított uránnal, mert így legalább egy évbe teli az atombomba előállításához szükséges mennyiségű hasadóanyag felhalmozása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt