Irán közölte: felgyorsította urándúsítási programját

külföld
2019 június 17., 15:20
comments 82

Megnégyszerezték a dúsítás ütemét, sőt, nemrég még jobban felgyorsították, így 10 nap múlva készletük a 3,67 százalékosra dúsított urán-hexafluoridból meg fogja haladni a 300 kilogrammot, a 2015-ös szerződés által megszabott felső korlátot, közölte hétfőn az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője, Behrúz Kamalvandi a teheráni állami tévének, írja a BBC. Miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnak kötött nukleáris megállapodást, Haszan Róháni elnök bejelentette: ha a szerződést aláíró többi 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását. Májusi kijelentése Roháni most szombaton figyelmeztett újra, folytatják a dúsítást.

Haszan Rúháni iráni elnök Ali Akbar Szalehi társaságában az iráni atomipar csodáit csodálja a Nukleáris Technológia Napján 2019. április 9-én.
photo_camera Fotó: AFP

A 2015-ben kötött szerződés egyik kitétele, hogy Irán nem rendelkezhet 300 kilogrammot meghaladó mennyiségű enyhén dúsított uránnal, mert így legalább egy évbe teli az atombomba előállításához szükséges mennyiségű hasadóanyag felhalmozása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.