Irán közölte: felgyorsította urándúsítási programját

Megnégyszerezték a dúsítás ütemét, sőt, nemrég még jobban felgyorsították, így 10 nap múlva készletük a 3,67 százalékosra dúsított urán-hexafluoridból meg fogja haladni a 300 kilogrammot, a 2015-ös szerződés által megszabott felső korlátot, közölte hétfőn az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője, Behrúz Kamalvandi a teheráni állami tévének, írja a BBC. Miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnak kötött nukleáris megállapodást, Haszan Róháni elnök bejelentette: ha a szerződést aláíró többi 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását. Májusi kijelentése Roháni most szombaton figyelmeztett újra, folytatják a dúsítást.  

Fotó: HO/AFP

A 2015-ben kötött szerződés egyik kitétele, hogy Irán nem rendelkezhet 300 kilogrammot meghaladó mennyiségű enyhén dúsított uránnal, mert így legalább egy évbe teli az atombomba előállításához szükséges mennyiségű hasadóanyag felhalmozása.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.