Költségvetési csalás gyanújával mégis nyomozás indult Kósa Lajos felesége egyesületeinek ügyében

bűnügy
2019 június 17., 13:15
comments 57

Hiába dobta vissza a NAV március 20-án azt a feljelentést, amit a 444 cikke miatt tett Varga Zoltán debreceni DK-s képviselő, a birtokunkban lévő dokumentumok tanúsága szerint a Debreceni Járási Ügyészség ezt felülbírálta, így az ügyben költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás. 

Az ügy lényege az volt, hogy egy debreceni szórakozóhelyen idén február 23-án tartott társasjáték-estet a Porkoláb Gyöngyi, vagyis Kósa Lajos felesége által vezetett Csak egy nő? egyesület, illetve a szintén hozzá kötődő Kőr Dáma egyesület úgy állított be a honlapján, mintha az egy általuk szervezett és megrendezett buli lett volna.

A  Csak egy nő? honlapjára feltett eredeti beszámoló így hangzott minderről:

„Idén februárban a Debreceni Kőr Dáma Egyesület is csatlakozott az Egyszülős Központ által szervezett és támogatott KAPCSOLJ KI Programsorozathoz.

2019. február 23-án nagy érdeklődés övezte a debreceni Ifjúsági Házban megrendezésre kerülő Generációk társasjátékát.  Az est keretein belül 8-10 család játszott különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével és arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat.

A program az Egyszülős Központ együttműködésével és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.”

Vagyis az egyesület azt is elismerte, hogy az eseményt minisztériumi pénzből szervezték. Csakhogy egy, az inkriminált estén már a délután közepe óta ott játszó és éjfélig ott tartózkodó vendég a 444-nek elmesélte, hogy ez egyáltalán nem a két civil szervezet eseménye volt, a helyszínen erre nem is utalt semmi, hiszen ez egy kifejezetten közösségi társasájátékozásra szakosodott pub, ahol Pokolábéktól függetlenül, szokás szerint játszottak az emberek, moderátor nélkül. Szemtanúnk részletesen elmesélte, hogy Porkoláb és társai hogyan jelentek meg egyszer csak az este közepén, összesen nem több, mint 3/4 órára, hogyan állítottak fel egy, a logójukkal díszített spanyolfalat, hogyan fényképezkedtek és hogyan álltak röviden szóba pár ott szórakozóval, majd hogyan távoztak. 

Nem nyolc-tíz család, hanem – mint az egyébként még a Pokolábék által publikált fotókon is jól látszott – öt-hat huszonéves, egyetemista kinézetű fiatalokból álló asztaltársaság társasozott a helyiségben. Miután az ügyben levelet írtam Porkolábnak, az estről szóló online beszámolójukat azonnal megváltoztatták, kiszedve belőle a fotók alapján azonnal cáfolható füllentéseket. Csakhogy az eredeti posztokat lescreenshotoltam, ami az ügyről szóló első cikkben jól látható. 

A nekem írt válaszlevelében Porkoláb ezután megpróbált úgy tenni, mintha ők igazából egy másik eseményt szerveztek volna a 8-10 családnak, a következő napra, 24-ére, ami azonban elmaradt, ezért jelentek meg a helyszínen 23-án, ám ezt a saját facebookos meghívójuk is cáfolta, amit szintén megtekinthető a fentebb linkelt cikkben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.