Külföldre ment Vladimir Plahotniuc, a korábbi moldovai kormánypárt elnöke

külföld
2019 június 17., 10:07
comments 56

Vladimir Plahotniuc oligarcha, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) elnöke a saját és a családja biztonságát féltve külföldre távozott. A pártelnök a Facebookon megerősítette a hét végén felröppent hírt, miszerint elhagyta az országot.

„Idő kell arra, hogy szavatolni tudjam a saját és családom biztonságát, ami nehéz megpróbáltatásokon ment keresztül, beleértve az elrablásomra tett kísérletet tavaly külföldön. A gyerekeim félnek, a családom fél. Sehol sem érezzük magukat biztonságban” – írta az MDP elnöke. Azt írta, a politikából nem távozik, a pártja ellenzékben is folytatja a politikai küzdelmet, hogy külföldi érdekcsoportok ne tegyék rá a kezüket az országra.

Ide tartozik, hogy Maia Sandu, az új koalíciós kormány miniszterelnöke azzal fenyegetőzött szombaton, hogy felelősségre akarja vonni azokat, akik visszaéltek a hatalmukkal, köztük Vladimir Plahotniucot.

Vladimir Plahotniuc fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt 2018 októberében
photo_camera Vladimir Plahotniuc fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt 2018 októberében Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency

Moldovában februárban tartottak választásokat, amik után az ország hónapokra politikai patthelyzetbe került, mert egyetlen politikai erőnek sem sikerült kormányt alakítania. Végül az Európai Unió-párti ACUM (Most) pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt június 8-án megegyezett, hogy kormányt alakítanak, és támogatják Maia Sandu volt oktatási miniszter és világbanki tanácsadó kormányfői kinevezését.

Az alkotmánybíróság viszont előtte úgy határozott, hogy ha június 7-ig nem alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni, és a törvényhozók által hozott, a kormányalakítással kapcsolatos minden döntés érvénytelen lesz.

Az alkotmányjogi patthelyzetet azzal oldották fel, hogy Pavel Filip kormánya pénteken lemondott, az alkotmánybíróság érvénytelenítette azokat a korábbi határozatait, amik megkérdőjelezték az új kormány legitimitását, és szombaton megalakult Maia Sandu kabinetje. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.