Szabadon engedték Michel Platinit

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A DPA német hírügynökség francia sajtóértesülések nyomán arról ír, hogy szabadon engedték az UEFA egykori elnökét, és a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját, Michel Platinit, akit kedden délelőtt vettek őrizetbe a 2022-es katari labdarúgó-világbajnoksággal összefüggő korrupciós ügyben. 

Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök és Michel Platini a 2016-os EB egyik sajtótájékoztatójánFotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance/AFP

A volt francia labdarúgó-sportvezetőt azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint vesztegetések és korrupció előzték meg azt a 2010-es döntést, hogy a FIFA kinek ítélje oda 2022-es torna megrendezését. 

A 63 éves Platinit az AFP szerint az igazságügyi rendőrség antikorrupciós osztályán hallgatták ki, majd tartották benn kedden, néhány órán keresztül.  

Platini, aki egyébként Katarra szavazott a végrehajtó bizottság 2010-es szavazása során, a PR-csapatán keresztül azt üzente a nyilvánosságnak, hogy nem tartóztatták le, hanem csak tanúként hallgatták ki a nyomozók. 

A közleményéből kiderül az is, hogy a nyomozók nem csak a 2010-es döntés körülményeire, de valamiért a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság megrendezésének körülményeiről is kiváncsiak voltak. Platini teljesen ártatlannak vallja magát az ügyben. 

A francia média szerint az antikorrupciós osztály nyomozói kihallgatták Nicolas Sarkozy volt államfő sportügyi tanácsadóját, Claude Gueant-ot is. 

A Mediapart francia oldal pedig arról ír, hogy a hatóságok egy találkozó részleteire voltak kiváncsiak, amely Platini, Sarkozy és Emir Tamim bin Hamad katari emir között zajlott az Elysée-palotában, mindössze két héttel a rendezésről született FIFA-döntés előtt.

 Katar 14-8 arányban nyerte el a rendezés jogát az Egyesült Államok előtt. (DPA)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.