Szabadon engedték Michel Platinit

2019 június 19., szerda 7:03
28

A DPA német hírügynökség francia sajtóértesülések nyomán arról ír, hogy szabadon engedték az UEFA egykori elnökét, és a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját, Michel Platinit, akit kedden délelőtt vettek őrizetbe a 2022-es katari labdarúgó-világbajnoksággal összefüggő korrupciós ügyben. 

Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök és Michel Platini a 2016-os EB egyik sajtótájékoztatóján Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance/AFP

A volt francia labdarúgó-sportvezetőt azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint vesztegetések és korrupció előzték meg azt a 2010-es döntést, hogy a FIFA kinek ítélje oda 2022-es torna megrendezését. 

A 63 éves Platinit az AFP szerint az igazságügyi rendőrség antikorrupciós osztályán hallgatták ki, majd tartották benn kedden, néhány órán keresztül.  

Platini, aki egyébként Katarra szavazott a végrehajtó bizottság 2010-es szavazása során, a PR-csapatán keresztül azt üzente a nyilvánosságnak, hogy nem tartóztatták le, hanem csak tanúként hallgatták ki a nyomozók. 

A közleményéből kiderül az is, hogy a nyomozók nem csak a 2010-es döntés körülményeire, de valamiért a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság megrendezésének körülményeiről is kiváncsiak voltak. Platini teljesen ártatlannak vallja magát az ügyben. 

A francia média szerint az antikorrupciós osztály nyomozói kihallgatták Nicolas Sarkozy volt államfő sportügyi tanácsadóját, Claude Gueant-ot is. 

A Mediapart francia oldal pedig arról ír, hogy a hatóságok egy találkozó részleteire voltak kiváncsiak, amely Platini, Sarkozy és Emir Tamim bin Hamad katari emir között zajlott az Elysée-palotában, mindössze két héttel a rendezésről született FIFA-döntés előtt.

 Katar 14-8 arányban nyerte el a rendezés jogát az Egyesült Államok előtt. (DPA)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt