Szabadon engedték Michel Platinit

bűnügy
2019 június 19., 07:03
comments 28

A DPA német hírügynökség francia sajtóértesülések nyomán arról ír, hogy szabadon engedték az UEFA egykori elnökét, és a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját, Michel Platinit, akit kedden délelőtt vettek őrizetbe a 2022-es katari labdarúgó-világbajnoksággal összefüggő korrupciós ügyben. 

Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök és Michel Platini a 2016-os EB egyik sajtótájékoztatóján
photo_camera Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök és Michel Platini a 2016-os EB egyik sajtótájékoztatóján Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance/AFP

A volt francia labdarúgó-sportvezetőt azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint vesztegetések és korrupció előzték meg azt a 2010-es döntést, hogy a FIFA kinek ítélje oda 2022-es torna megrendezését. 

A 63 éves Platinit az AFP szerint az igazságügyi rendőrség antikorrupciós osztályán hallgatták ki, majd tartották benn kedden, néhány órán keresztül.  

Platini, aki egyébként Katarra szavazott a végrehajtó bizottság 2010-es szavazása során, a PR-csapatán keresztül azt üzente a nyilvánosságnak, hogy nem tartóztatták le, hanem csak tanúként hallgatták ki a nyomozók. 

A közleményéből kiderül az is, hogy a nyomozók nem csak a 2010-es döntés körülményeire, de valamiért a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság megrendezésének körülményeiről is kiváncsiak voltak. Platini teljesen ártatlannak vallja magát az ügyben. 

A francia média szerint az antikorrupciós osztály nyomozói kihallgatták Nicolas Sarkozy volt államfő sportügyi tanácsadóját, Claude Gueant-ot is. 

A Mediapart francia oldal pedig arról ír, hogy a hatóságok egy találkozó részleteire voltak kiváncsiak, amely Platini, Sarkozy és Emir Tamim bin Hamad katari emir között zajlott az Elysée-palotában, mindössze két héttel a rendezésről született FIFA-döntés előtt.

 Katar 14-8 arányban nyerte el a rendezés jogát az Egyesült Államok előtt. (DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.