Az újpesti önkormányzat megpróbált keresztbe feküdni az ellenzéki pártok aláírásgyűjtésnek, de bukták a pert a bíróságon

POLITIKA
2019 június 20., 12:19
comments 117

Néhány héttel a közigazgatási bíróságok visszavonása után egy újpesti történet mutatja be érzékletesen, milyen kockázatai lehettek volna az új rendszernek.

Újpesten az ellenzéki pártok több helyen aláírásokat gyűjtöttek az Európai Ügyészség létrehozásáért, ez viszont nem tetszett az önkormányzatnak, ahol eljárást indítottak, mert az ellenzékiek, köztük az MSZP nem szóltak előre a helyi jegyzőnek a pultozásról, ezért pedig figyelmeztetésben részesítették a pártot.

Az MSZP fellebbezett a döntés ellen, másodfokon a kerületi képviselőtestület viszonyt helyben hagyta az önkormányzat döntését: nem lehet közterületen a jegyző előzetes tájékoztatása nélkül aláírást gyűjteni.

Ezután az MSZP újra fellebbezett, és az ügyről a közigazgatási bíróság döntött, ez az, amit a Fidesz ki akart volna szervezni a normál bírósági rendszerből, a bíróság pedig úgy döntött, hogy az európai ügyészségért folytatott aláírásgyűjtés a gyülekezési törvény hatálya alá esik, így nem kell hozzá előzetes jegyzői hozzájárulás, és megsemmisítette a képviselőtestület korábbi döntését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.