Gulyás Gruevszkiről: Csak annyiban segítik a magyar hatóságok, mint minden más menekültet

POLITIKA
2019 június 20., 09:05
comments 126

Gulyás Gergely  miniszter beszélt az RTL kérdésére a Kormányinfón Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök magyarországi státuszáról.

Gruevszki tavaly november óta tartózkodik Magyarországon, miután a magyar hatóságok Budapestre menekítették hazájából, ahol korrupció miatt jogerősen 2 év börtönre ítélték. Gruevszkivel június 7-én futottunk össze a 444 irodájánál, ahol éppen a külügyminisztérium egyik helyettes államtitkárával próbált titkokban találkozni. Egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról a parlamentben, hogy Gruevszki rendszeresen ad neki tanácsokat.

A Kormányinfón most azt kérdezték meg Gulyástól, hogy ezekért a tanácsokért vagy bármilyen más jogcímen fizetnek-e Gruevszkinek. A miniszter válasza szerint

Gulyás Gergely - Semmilyen jogcímen, semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állunk a volt macedón miniszterelnökkel. 

Vorák Anita (RTL) - De őt egyébként segítik a magyar hatóságok, itt Magyarországon? Kap lakást, őrizetet...

Gulyás Gergely - Az én ismereteim szerint olyan mértékben segítik a magyar hatóságok, amilyen mértékben minden menekültstátuszt szerzett menekültet segítenek.

Gulyás arról nem árult el részleteket, hogy hol tart a kiadatási eljárás, illetve, hogy felülvizsgálják-e Gruevszki menekültstátusztát, miután az Észak-Macedón kormány kérte, hogy küldjük nekik vissza a volt politikust.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.