Szijjártó Gruevskiről: Rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ma tárgyalt a magyar parlament Észak-Macedónia NATO csatlakozásáról, a vitában mások mellett Mesterházy Attila, Harangozó Tamás Vadai Ágnes DK-s képviselő hozta fel Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök ügyét. Hogy a korrupció miatt hazájában jogerősen börtönre ítélt politikust magyar diplomaták szöktették a büntetés elől Budapestre, hogy törvénysértő módon kapott menedékjogot, és hogy több szempontból problematikus a titkosnak szánt találkozó, amit múlt pénteken bonyolított a külügy egyik helyettes államtitkára a szökésben lévő volt miniszterelnökkel a 444 szerkesztősége mellett.

Szijjártó válaszában más mellett a következőket mondta:

„(...) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mining az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevski támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (...)”

Szijjártó ez utóbbi mondattal arra utalt, hogy Vadai szerint Gruevski nem a nyugathoz, hanem inkább Putyin Oroszországához próbálta közelíteni a hazáját, amíg hatalmon volt, és hogy ilyen közelítésben sem szerencsés pont az Észak-Macedón NATO csatlakozási tárgyalások idején vele egyeztetni.

A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy

ne legyünk már észak-macedónabbak az észak-macedónoknál,

tehát ha nekik megfelelő vezető volt 10 évig Gruevski, akkor az ellenzékiek ne kérdőjelezzék őt meg.

Azt is megemlítette, hogy mikor az ellenzék Gruevski korrupciós börtönbüntetését emlegeti, akkor kettős mércét alkalmaz, mert a jelenlegi Észak-Macedón miniszterelnököt, Zoran Zaevet is elítélték már korrupció miatt, csak neki az ország elnöke kegyelmet adott.

„Nem azért kiabált itt bárki, mert Gruevski 10 évig miniszterelnök volt, hanem azért, mert ő jogerősen korrupciós ügyekért elítélt, nem vádolt, nem elsőfokon, hanem jogerősen elítélt. Egy leendő NATO-tagország bíróságának az ítéletére mondják azt, hogy önök szerint ez nem érvényes.”

Ezt Harangozó Tamás MSZP-s képviselő mondta Szijjártó szavaira. Harangozó azt is hozzátette

„az az ön döntése, hogy egy elítélt bűnözőt alkalmaz-e a legfőbb és legbizalmasabb tanácsadójának. Az az ön dolga. Van aki bűnözőkkel szereti magát körülvenni, és ő tőlük tanácsokat kérni, nyilván mások valószínűleg másfele keresnének ilyen tanácsadókat.”

Az MSZP-s Mesterházy Attila azt próbálta megtudni, hogy miért egy magánlakásban találkozott a külügy államtitkára Gruevskivel múlt héten pénteken, miről volt szó ezen a találkozón, és hogy megtörtént-e a lakás kínai tulajdonosainak átvilágítása, mielőtt ott az államtitkár és a volt macedón miniszterelnök tárgyalt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.