Meghalt az újságíró, akit az utcán ütöttek le Ukrajnában

Meghalt a kórházban Vadim Komarov ukrán újságíró, akit még május 4-én ütöttek le az Ukrajna középső részén lévő Cserkaszi városában, fényes nappal az utcán.

A férfit betört fejjel, eszméletlenül fekve találták meg járókelők, akik riasztották a mentőket. A kórházban megműtötték, de nem tért magához, kómába esett, végül a támadás után több mint negyven nappal meghalt. 

Annak idején szemtanúk arról számoltak be a rendőrségnek, hogy egy ismeretlen férfi támadt az utcán haladó újságíróra, majd eltűnt a helyszínről. 

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságírószövetség vezetője szerint egyértelműen Komarov újságírói tevékenységével függ össze a támadás.

„Komarov több helyi politikus számára lehetett kényelmetlen. Kínos kérdéseket tett fel a helyi szinten zajló korrupcióról, és több nagy visszhangot kiváltó üggyel foglalkozott” - írta Tomilenko, aki szerint Ukrajnában gyakori az újságírók ellen elkövetett fizikai agresszió, és mivel a tettesek rendre büntetlenül ússzák meg, ez újabb támadásokat ösztönöz. 

Az újságíró-szövetség parlamenti meghallgatásokat követel az újságírók biztonságának kérdéséről és a szólásszabadságról. „Tényleges és nem pusztán deklaratív védelmet követelünk az újságíróknak” - tette hozzá. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.