Bezárják az orosz bálnabörtönt, közel 100 cetet engednek szabadon

Oroszország elkezdte felszámolni azt a létesítményt, amely közel 100 bálnát tart fogva az ország keleti partjainál. A Japán-tenger partján 11 kardszárnyú delfint és 87 belugát tartanak kis, elkülönített medencékben a tengeren. Az állatokat tavaly fogták be 1300 kilométerrel arrébb, majd a létesítménybe szállították őket. Oroszországban tudományos céllal fogva lehet tartani bálnákat, de erős gyanú, hogy ezeket az állatokat inkább kínai parkoknak akarták értékesíteni.

A kardszárnyú delfinek milliókat érnek, és a belugákon is több tízezer dollárért lehet túladni.

Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

Elsőként az orosz Greenpeace hívta fel a figyelmet a bálnabörtönre még tavaly, állítólag legkevesebb négy állat elpusztult a körülmények miatt. A vadon élő állatok nagyobb távolságokat leúsznak naponta, a mozgás melegen tartja őket, fogságban viszont megfázhatnak. A vízben lévő jég is megsértheti őket.

Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

A bálnák sorsa nemzetközi felháborodást okozott, így végül elengedik őket, erre szakaszosan, a következő néhány hónapban fog sor kerülni. A döntést Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.