Bezárják az orosz bálnabörtönt, közel 100 cetet engednek szabadon

külföld
2019 június 21., 06:36
comments 40

Oroszország elkezdte felszámolni azt a létesítményt, amely közel 100 bálnát tart fogva az ország keleti partjainál. A Japán-tenger partján 11 kardszárnyú delfint és 87 belugát tartanak kis, elkülönített medencékben a tengeren. Az állatokat tavaly fogták be 1300 kilométerrel arrébb, majd a létesítménybe szállították őket. Oroszországban tudományos céllal fogva lehet tartani bálnákat, de erős gyanú, hogy ezeket az állatokat inkább kínai parkoknak akarták értékesíteni.

A kardszárnyú delfinek milliókat érnek, és a belugákon is több tízezer dollárért lehet túladni.

photo_camera Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

Elsőként az orosz Greenpeace hívta fel a figyelmet a bálnabörtönre még tavaly, állítólag legkevesebb négy állat elpusztult a körülmények miatt. A vadon élő állatok nagyobb távolságokat leúsznak naponta, a mozgás melegen tartja őket, fogságban viszont megfázhatnak. A vízben lévő jég is megsértheti őket.

photo_camera Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

A bálnák sorsa nemzetközi felháborodást okozott, így végül elengedik őket, erre szakaszosan, a következő néhány hónapban fog sor kerülni. A döntést Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.