Bezárják az orosz bálnabörtönt, közel 100 cetet engednek szabadon

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Oroszország elkezdte felszámolni azt a létesítményt, amely közel 100 bálnát tart fogva az ország keleti partjainál. A Japán-tenger partján 11 kardszárnyú delfint és 87 belugát tartanak kis, elkülönített medencékben a tengeren. Az állatokat tavaly fogták be 1300 kilométerrel arrébb, majd a létesítménybe szállították őket. Oroszországban tudományos céllal fogva lehet tartani bálnákat, de erős gyanú, hogy ezeket az állatokat inkább kínai parkoknak akarták értékesíteni.

A kardszárnyú delfinek milliókat érnek, és a belugákon is több tízezer dollárért lehet túladni.

Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

Elsőként az orosz Greenpeace hívta fel a figyelmet a bálnabörtönre még tavaly, állítólag legkevesebb négy állat elpusztult a körülmények miatt. A vadon élő állatok nagyobb távolságokat leúsznak naponta, a mozgás melegen tartja őket, fogságban viszont megfázhatnak. A vízben lévő jég is megsértheti őket.

Fotó: Alena Stepanova/Sputnik

A bálnák sorsa nemzetközi felháborodást okozott, így végül elengedik őket, erre szakaszosan, a következő néhány hónapban fog sor kerülni. A döntést Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.