Életfogytig tartó fegyházra ítélték Győrkös Istvánt, amiért fejbe lőtt egy rendőrt

Emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntettében bűnösnek mondta ki és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte pénteken első fokon, nem jogerősen Győrkös Istvánt a Szombathelyi Törvényszék.  Varga Roland bíró az ítélet indoklásában azt mondta, hogy a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a vádlott által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a sértett halálát okozta.

Győrkös István

A 79 éves férfit, aki a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója,  2016. október 26-án fejbe lőtt egy rendőrt, aki engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást  Győrkös bőnyi lakásán. 

Győrkös  a kapuban egy németjuhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. Győrkös közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik. Miután Győrkös a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. Győrkös felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte. 

Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság úton, ahol lövöldözés volt. Mesterlövész hasal a középen látható autó tetején 2016. október 26-án.Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Ekkor Győrkös elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló Győrkössel, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt. 

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István felé, ezek egyike áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A férfi végül kétórányi tárgyalás után megadta magát. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.