Megostromolták a parlamentet a grúz tüntetők, több tucatnyian megsérültek

2019 június 21., péntek 3:00
38

Több tízezres tüntetés alakult ki csütörtök este a grúz parlament épülete előtt. A tüntetőket az dühítette fel, hogy parlamentben éppen különleges ülés zajlott, amin az ortodox keresztény országok országgyűlési képviselői is részt vettek, ezen pedig felszólalt Szergej Gavrilov grúz származású orosz politikus. Ráadásul oroszul, és a házelnöki pulpitusról. Oroszország és Grúzia (Georgia) között feszült a viszony, az orosz csapatok 2008-ban megszállták az ország két tartományát, amelyet független államként ismertek el.

Csütörtök éjszaka a grúz tüntetők megpróbáltak behatolni a parlament épületébe, összecsaptak a rendőrséggel, amely könnygázzal, gumilövedékkel és vízágyúkkal próbálta megállítani a tömeget. Az összecsapás során 39 rendőr és 30 civil sérült meg.

Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

A tüntetők az összecsapások során pajzsokat és testpáncélokat zsákmányoltak a rendőröktől, egy ponton pedig egy sérült rendőrt maguk a tüntetők vittek kórházba.

Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

 Az összecsapások csak hajnalra enyhültek, a rendőrök körbezárták a parlamentet. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt