Megostromolták a parlamentet a grúz tüntetők, több tucatnyian megsérültek

külföld
2019 június 21., 03:00
comments 37

Több tízezres tüntetés alakult ki csütörtök este a grúz parlament épülete előtt. A tüntetőket az dühítette fel, hogy parlamentben éppen különleges ülés zajlott, amin az ortodox keresztény országok országgyűlési képviselői is részt vettek, ezen pedig felszólalt Szergej Gavrilov grúz származású orosz politikus. Ráadásul oroszul, és a házelnöki pulpitusról. Oroszország és Grúzia (Georgia) között feszült a viszony, az orosz csapatok 2008-ban megszállták az ország két tartományát, amelyet független államként ismertek el.

Csütörtök éjszaka a grúz tüntetők megpróbáltak behatolni a parlament épületébe, összecsaptak a rendőrséggel, amely könnygázzal, gumilövedékkel és vízágyúkkal próbálta megállítani a tömeget. Az összecsapás során 39 rendőr és 30 civil sérült meg.

photo_camera Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

A tüntetők az összecsapások során pajzsokat és testpáncélokat zsákmányoltak a rendőröktől, egy ponton pedig egy sérült rendőrt maguk a tüntetők vittek kórházba.

photo_camera Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

 Az összecsapások csak hajnalra enyhültek, a rendőrök körbezárták a parlamentet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.