26 milliárd forintot csalt ki azzal, hogy egy francia miniszter ábrázatát öltötte magára

Az utóbbi évek legnagyobb csalássorozatát göngyölik éppen fel francia nyomozók, de óvatosan kell eljárniuk, mert az áldozatok egyrészt befolyásos dúsgazdag emberek, másrészt a francia kormány barátai.

2015 vége és 2017 augusztusa között összesen 26 milliárd forintnyi összeget (80 millió eurót) csaltak ki az elkövetők. 

Az áldozatok telefonhívást kaptak, hogy a francia hadügyminiszter beszélni akar velük. Megbeszéltek egy alkalmas időpontot, amikor valaki  Jean-Yves Le Drian, az akkori hadügyminiszter (most külügyminiszter) nevén bemutatkozva jelentkezett, és előadott egy nagyon érzékeny történetet. 

Azt állította, hogy a Közel-Keleten francia állampolgárokat ejtettek túszul, és váltságdíjat kell fizetni értük, de a francia törvények nem engedik, hogy az állam ezt megtegye, ezért fordult a francia állam dúsgazdag barátjához. Akik hittek neki, és segíteni akartak, azoknak egy kínai banknak kellett utalniuk a váltságdíjat, amit a francia állam helyett fizettek ki.

A magát miniszternek kiadó csaló Skype-on bejelentkezett az áldozatoknál, általában csak rövid időre, de nagyon hasonlított az igazi miniszterhez. Minden bizonnyal szilikonmaszkot viselt a csaló. A hangja is nagyon hasonlított az igazi miniszterhez.

Így nézett ki Skype-on az álminiszterFotó: France 2

A legtöbb pénzt egy török üzletember utalta, az egyetlen név szerint ismert áldozat pedig Aga Kán, a dúsgazdag és vallási vezető, aki Mohamed egyenesági leszármazottjának vallja magát, és egy legalább 15 millió hívet számláló muzulmán felekezet feje, továbbá a világ egyik leggazdagabb embere.

Azt is lehet tudni, hogy a szenegáli elnökkel is próbálkozott a csaló, de neki feltűnt, hogy az álminiszter magázza őt, holott régóta tegeződtek már, és ezért rájött, hogy nem az igazi politikussal beszél.

Az igazi Jean-Yves Le Drian.Fotó: HANDOUT/AFP

A francia hatóságok egy Tunéziában született, de Franciaországban felnőtt, francia-izraeli kettős állampolgárságú férfit gyanúsítanak a csalás megszervezésével, bizonyos Gilbert Chiklit. Chikli korábban is nemzetközi csalásokkal foglalkozott, például kenőpénzt kért a tunéziai kormánytól katonai helikopterek beszerzéséhez. 

Chikli az ukrán bíróságon.Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Chiklit Ukrajnában fogták el, ahol a telefonjában talált adatok szerint maszkot akart beszerezni, bár azt vallotta, hogy egy híres rabbi sírját ment meglátogatni. Chiklit azután adták ki az ukránok Franciaországnak, hogy kikerült róla egy videó a börtönből, ahol marhaszeletekkel és vodkával teli hűtőjét mutogatta, amit az őrök lefizetésével szerzett.

Chiklinek azonban bűntársai is voltak, mert a francia politikus maszkjában még letartóztatása után is próbálkoztak videótelefonokkal, legalább három alkalommal. Amióta ebben az ügyben három férfit letartóztattak Tel-Avivban, azóta nincs hír újabb telefonról. (BBC) 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.