26 milliárd forintot csalt ki azzal, hogy egy francia miniszter ábrázatát öltötte magára

bűnügy
2019 június 22., 13:31
comments 59

Az utóbbi évek legnagyobb csalássorozatát göngyölik éppen fel francia nyomozók, de óvatosan kell eljárniuk, mert az áldozatok egyrészt befolyásos dúsgazdag emberek, másrészt a francia kormány barátai.

2015 vége és 2017 augusztusa között összesen 26 milliárd forintnyi összeget (80 millió eurót) csaltak ki az elkövetők. 

Az áldozatok telefonhívást kaptak, hogy a francia hadügyminiszter beszélni akar velük. Megbeszéltek egy alkalmas időpontot, amikor valaki  Jean-Yves Le Drian, az akkori hadügyminiszter (most külügyminiszter) nevén bemutatkozva jelentkezett, és előadott egy nagyon érzékeny történetet. 

Azt állította, hogy a Közel-Keleten francia állampolgárokat ejtettek túszul, és váltságdíjat kell fizetni értük, de a francia törvények nem engedik, hogy az állam ezt megtegye, ezért fordult a francia állam dúsgazdag barátjához. Akik hittek neki, és segíteni akartak, azoknak egy kínai banknak kellett utalniuk a váltságdíjat, amit a francia állam helyett fizettek ki.

A magát miniszternek kiadó csaló Skype-on bejelentkezett az áldozatoknál, általában csak rövid időre, de nagyon hasonlított az igazi miniszterhez. Minden bizonnyal szilikonmaszkot viselt a csaló. A hangja is nagyon hasonlított az igazi miniszterhez.

Így nézett ki Skype-on az álminiszter
photo_camera Így nézett ki Skype-on az álminiszter Fotó: France 2

A legtöbb pénzt egy török üzletember utalta, az egyetlen név szerint ismert áldozat pedig Aga Kán, a dúsgazdag és vallási vezető, aki Mohamed egyenesági leszármazottjának vallja magát, és egy legalább 15 millió hívet számláló muzulmán felekezet feje, továbbá a világ egyik leggazdagabb embere.

Azt is lehet tudni, hogy a szenegáli elnökkel is próbálkozott a csaló, de neki feltűnt, hogy az álminiszter magázza őt, holott régóta tegeződtek már, és ezért rájött, hogy nem az igazi politikussal beszél.

Jean-Yves Le Drian egy ankarai sajtótájékoztatón 2019. június 13-án.
photo_camera Az igazi Jean-Yves Le Drian. Fotó: Törökország Külügyminisztériuma/AFP

A francia hatóságok egy Tunéziában született, de Franciaországban felnőtt, francia-izraeli kettős állampolgárságú férfit gyanúsítanak a csalás megszervezésével, bizonyos Gilbert Chiklit. Chikli korábban is nemzetközi csalásokkal foglalkozott, például kenőpénzt kért a tunéziai kormánytól katonai helikopterek beszerzéséhez. 

photo_camera Chikli az ukrán bíróságon. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Chiklit Ukrajnában fogták el, ahol a telefonjában talált adatok szerint maszkot akart beszerezni, bár azt vallotta, hogy egy híres rabbi sírját ment meglátogatni. Chiklit azután adták ki az ukránok Franciaországnak, hogy kikerült róla egy videó a börtönből, ahol marhaszeletekkel és vodkával teli hűtőjét mutogatta, amit az őrök lefizetésével szerzett.

Chiklinek azonban bűntársai is voltak, mert a francia politikus maszkjában még letartóztatása után is próbálkoztak videótelefonokkal, legalább három alkalommal. Amióta ebben az ügyben három férfit letartóztattak Tel-Avivban, azóta nincs hír újabb telefonról. (BBC) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.