A megismételt választást is megnyerte az ellenzéki jelölt Isztambulban

külföld
2019 június 23., 16:38
comments 539

A 96,1 százalékos feldolgozottságnál közölt részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu 53,7 százalékkal áll az élen vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson Törökországban. Ezt már közölte az Anadolu török állami hírügynökség is közölte. 

photo_camera Ekrem Imamoglu Fotó: BULENT KILIC/AFP

Kormánypárti kihívója, Binali Yildirim volt kormányfő 45,3 százalékon áll. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.

Vasárnap este  Binali Yildirim elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a kormánypártok brutális lejárató kampánya ellenére a március 31-i helyhatósági választáson hiába született szoros ellenzéki győzelem, a végeredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta. Erdogan mindent elkövetett, hogy ne csússzon ki pártja kezéből Isztambul - többször is azt mondta, hogy „aki megnyeri Isztambult, megnyeri Törökországot”,-, több kör után az illetékes hatóság végül helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették. Erről itt írtunk bővebben. 

Nem jött be, Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet, most magabiztos győzelmet aratott. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt