A megismételt választást is megnyerte az ellenzéki jelölt Isztambulban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A 96,1 százalékos feldolgozottságnál közölt részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu 53,7 százalékkal áll az élen vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson Törökországban. Ezt már közölte az Anadolu török állami hírügynökség is közölte. 

Ekrem ImamogluFotó: BULENT KILIC/AFP

Kormánypárti kihívója, Binali Yildirim volt kormányfő 45,3 százalékon áll. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.

Vasárnap este  Binali Yildirim elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a kormánypártok brutális lejárató kampánya ellenére a március 31-i helyhatósági választáson hiába született szoros ellenzéki győzelem, a végeredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta. Erdogan mindent elkövetett, hogy ne csússzon ki pártja kezéből Isztambul - többször is azt mondta, hogy „aki megnyeri Isztambult, megnyeri Törökországot”,-, több kör után az illetékes hatóság végül helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették. Erről itt írtunk bővebben. 

Nem jött be, Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet, most magabiztos győzelmet aratott. (BBC/MTI)