Az amerikai földművesek évi 175 millió tonna élelmiszert termelnek meg farmjaikon, de ennek 40 százaléka végül a szemétben végzi, írja a Popular Science. Az 78 millió tonna élelmiszer, ennyit mi, magyarok bő tíz év alatt fogyasztunk.A Popsci számításai szerint arányaiban a végső fogyasztók a legnagyobb pazarlók, abszolút mértékben a legnagyobb veszteség a szállítás során keletkezik. De pontosan miből is áll össze az évi 78 millió tonna szemétre dobott élelmiszer?
A pazarlás legnehezebben megbecsülhető része a földeken marad. A termelők a kártevők pusztítására és az időjárási károkra felkészülve rendre nagyobb mennyiségben termelnek, mint amennyit piacra tudnak dobni. A fölösleget be se gyűjtik. A Popsci számításai szerint nagyjából a megtermelt élelmiszer hét százaléka már itt elveszhet.
A legtöbb termék a következő lépésben, a farmtól a boltig tartó út során semmisül meg. Ez elsősorban a gyorsan romló termékeket, a zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket és a húsárut sújtja, évi több mint 37 millió tonna élelmiszer veszik oda így.
A boltok polcairól aztán további 13 millió tonna termék megy a kukába, akár azért, mert lejár a szavatosságuk, vagy, mint a hálaadásnapi pulykáknak, elmúlik a szezonjuk. És persze mennek a kukába a teljesen ehető, csak nem annyira szép darabok is.
A boltokból felvásárolt 124 millió tonna áruból végül már csak 96,4 millió jut el a konyhaasztalig, vagyis csaknem 30 millió tonna végzi a háztartási szemétben a gyomrok helyett.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.