A szántóföldtől az amerikai gyomrokig tartó útjuk során az élelmiszerek 40 százaléka megy a kukába

Több 444 videó?
Szeretném

Az amerikai földművesek évi 175 millió tonna élelmiszert termelnek meg farmjaikon, de ennek 40 százaléka végül a szemétben végzi, írja a Popular ScienceAz 78 millió tonna élelmiszer, ennyit mi, magyarok bő tíz év alatt fogyasztunk.A Popsci számításai szerint arányaiban a végső fogyasztók a legnagyobb pazarlók, abszolút mértékben a legnagyobb veszteség a szállítás során keletkezik. De pontosan miből is áll össze az évi 78 millió tonna szemétre dobott élelmiszer?

A pazarlás legnehezebben megbecsülhető része a földeken marad. A termelők a kártevők pusztítására és az időjárási károkra felkészülve rendre nagyobb mennyiségben termelnek, mint amennyit piacra tudnak dobni. A fölösleget be se gyűjtik. A Popsci számításai szerint nagyjából a megtermelt élelmiszer hét százaléka már itt elveszhet.

A legtöbb termék a következő lépésben, a farmtól a boltig tartó út során semmisül meg. Ez elsősorban a gyorsan romló termékeket, a zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket és a húsárut sújtja, évi több mint 37 millió tonna élelmiszer veszik oda így.

A boltok polcairól aztán további 13 millió tonna termék megy a kukába, akár azért, mert lejár a szavatosságuk, vagy, mint a hálaadásnapi pulykáknak, elmúlik a szezonjuk. És persze mennek a kukába a teljesen ehető, csak nem annyira szép darabok is.

A boltokból felvásárolt 124 millió tonna áruból végül már csak 96,4 millió jut el a konyhaasztalig, vagyis csaknem 30 millió tonna végzi a háztartási szemétben a gyomrok helyett.