Környezetvédők szálltak meg egy hatalmas szénbányát Németországban

Lovasrendőrök védik a Garzweiler szénbányát a klímatüntetőktől 2019. június 22-én.Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Több száz klímatüntető rohant le szombat délután egy hatalmas külszíni fejtést Németország nyugati részén. Az egykor itt állt faluról, Garzweilerről elnevezett, 48 négyzetkilométer területű szénbányát* 2006-ban nyitották, és a tervek szerint 2045-re termelnék ki. Németország elvben öt évvel később, 2050-ben már szénsemleges kéne legyen.

A környezetvédők áttörték a rendőrkordont, több százan jutottak be a hatalmas, 48 négyzetkilométeren elterülő külszíni fejtésbe.Fotó: David Young/dpa Picture-Alliance/AFP

A környezetvédők szombat délelőtt már blokád alá vették a bányához vezető vasútvonalat. Jó részük pénteken részt vett a közeli Aachenben tartott pénteki klímatüntetésen, ahol a becslések szerint 20-40 ezer tüntető csatlakozott a svéd diák Greta Thunberg péntekenkénti tüntetéseihez.

A környezetvédők, háttérben a hatalmas munkagépekkel.Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP
A sikeres áttörés után, már a fejtés területén.Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP
Fotó: INA FASSBENDER/AFP
Ezen a képen talán fel se tűnik, mekkora az aránytalanság...Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance/AFP
...ezért két további képen érzékeltetnénk, hogyan viszonyul több száz tüntető Németország egyik legnagyobb külszíni fejtéséhez...Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP
...és a lignit kitermeléséhez használt gépszörnyekhez.Fotó: David Young/dpa Picture-Alliance/AFP

(Via BBC)

*Pontosítás 11:44: Cikkünk címében és szövegében eredetileg lignitbányaként hivatkoztam a garzweileri bányára, pedig itt valójában barnaszenet termelnek. A tévedésért elnézést kérek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.