13 százalékra növelték részesedésüket az 5800 millárd forintos építőipari piacon a NER-közeli vállalkozások

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

"Szabad szemmel is jól látható szeletet hasítanak ki maguknak a hazai építőiparból a kormányközeli vállalkozók érdekeltségei, írja friss cikkében a G7. A lap az elmúlt hetekben kezdte feldolgozni a magyar építőipar 2018-as teljesítményét, és az már a korábbi cikkeikből is kiderült, hogy az állami tendereken taroló cégek rohamos növekedésével nagyban koncentrálódott a piac.

Friss cikkükből pedig azt is megtudhatjuk, hogy a kormányhoz közeli vállalkozások tavaly már 13 százalékra növelték részesedésüket az 5800 milliárd forintos piacon. Hogy legyen mihez viszonyítani, megjegyzik, hogy Európa egyik legnagyobb építőipari cége, az osztrák Strabag minden alvállalkozásával együtt mindössze 4 százalékos piaci részesedéssel bír.

A növekedés üteme szintén bámulatos, 2017-ben a NER-közeli vállalkozások piaci részesedése még a tíz százalékot se érte el, öt éve pedig feleennyi volt csak.

Az elmúlt évek piaci-politikai fejleményei során amúgy nagyban átalakult a kormányközeli vállalkozások piaca is. A korábban uralkodó Simicska Lajos vállalkozásai 2018-ra teljesen kiszorultak a piacról, helyüket elsősorban Mészáros Lőrinc és Szijj László cégei vették át, ezek 2018-ban egymagukban nagyobb árbevételt értek el, mint 2013-ban és 2016-ban a NER-közeli vállalkozások összesen.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.