A kormány eddig 103 millió eurót hívott le a paksi hitelből

2019 június 24., hétfő 19:29
207

Szél Bernadett független képviselő nemrég írásbeli kérdéssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megtudja, mennyibe került eddig a paksi bővítés. A válaszában Tállai András államtitkár azt írta, hogy

a hitelkeret megnyitása óta a magyar állam összesen 103,14 millió eurót használt fel a rendelkezésre álló keretből, és a lehívott összeg zömének előtörlesztése is megtörtént. Tállai hozzátette, hogy a 2015-2018 közötti időszakban az elhúzódó uniós eljárások miatt a fel nem használt hitelkeret után összesen 1,864 millió euró rendelkezésre tartási díjat kellett fizetni.

Egyébként a beruházás csúszása miatt májusban módosítani kellett a hitelszerződést, de a változtatások csak a törlesztés ütemezésére terjedtek ki, a kamatfizetésre nem.

A Paks 2 az eddigi megállapodás szerint fix áras: a 12,5 milliárd eurós összköltségből 10 milliárd az orosz hitel, míg 2,5 milliárd az önrész.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt