A kormány eddig 103 millió eurót hívott le a paksi hitelből

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szél Bernadett független képviselő nemrég írásbeli kérdéssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megtudja, mennyibe került eddig a paksi bővítés. A válaszában Tállai András államtitkár azt írta, hogy 

a hitelkeret megnyitása óta a magyar állam összesen 103,14 millió eurót használt fel a rendelkezésre álló keretből, és a lehívott összeg zömének előtörlesztése is megtörtént. Tállai hozzátette, hogy a 2015-2018 közötti időszakban az elhúzódó uniós eljárások miatt a fel nem használt hitelkeret után összesen 1,864 millió euró rendelkezésre tartási díjat kellett fizetni.

Egyébként a beruházás csúszása miatt májusban módosítani kellett a hitelszerződést, de a változtatások  csak a törlesztés ütemezésére terjedtek ki, a kamatfizetésre nem.

A Paks 2 az eddigi megállapodás szerint fix áras: a 12,5 milliárd eurós összköltségből 10 milliárd az orosz hitel, míg 2,5 milliárd az önrész. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.