A kormány eddig 103 millió eurót hívott le a paksi hitelből

POLITIKA
2019 június 24., 19:29

Szél Bernadett független képviselő nemrég írásbeli kérdéssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megtudja, mennyibe került eddig a paksi bővítés. A válaszában Tállai András államtitkár azt írta, hogy

a hitelkeret megnyitása óta a magyar állam összesen 103,14 millió eurót használt fel a rendelkezésre álló keretből, és a lehívott összeg zömének előtörlesztése is megtörtént. Tállai hozzátette, hogy a 2015-2018 közötti időszakban az elhúzódó uniós eljárások miatt a fel nem használt hitelkeret után összesen 1,864 millió euró rendelkezésre tartási díjat kellett fizetni.

Egyébként a beruházás csúszása miatt májusban módosítani kellett a hitelszerződést, de a változtatások csak a törlesztés ütemezésére terjedtek ki, a kamatfizetésre nem.

A Paks 2 az eddigi megállapodás szerint fix áras: a 12,5 milliárd eurós összköltségből 10 milliárd az orosz hitel, míg 2,5 milliárd az önrész.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.