Hétszeres életfogytiglanra ítélték a bevándorló nőkre vadászó sorozatgyilkost Cipruson

bűnügy
2019 június 24., 13:31
comments 78

Hétfőn hétszeres életfogytiglani börtönre ítélték Nikosz Metaxaszt, a Nemzeti Gárda századosát, aki 2016 szeptembere és 2018 júliusa között  hét nőt - öt felnőttet és két gyereket - ölt meg. Ő az ország első ismert sorozatgyilkosa, egyben ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet valaha is kiszabtak büntetőügyben Cipruson.

photo_camera Nicosz Metaxas Fotó: Nikosz Metaxasz/Facebook/AFP

Metaxasz elsírta magát, miközben felolvasták a vádakat hétfőn a nicosiai bíróságon, és bűnösnek vallotta magát minden vádpontban. Azt mondta, „szörnyűséges bűncselekményeket követtem el... bocsánatot kérek az áldozatok hozzátartozóitól és az áldozatok lelkétől”.   

A férfi az interneten ismerkedett meg áldozataival, Cipruson háztartási alkalmazottként dolgozó külföldi nőkkel, három Fülöp-szigeteki, egy román és egy nepáli nővel, akik közül az egyik filippínót és a román nőt nyolc-, illetve hatéves kislányával együtt ölt meg. A gyilkosságok indítékát nem közölték, a hírek nem szólnak arról, hogy a nőket megerőszakolták volna.

Az áldozatokat elhagyott rézbányák területén, kutakban és zagytározókban találták meg. A gyilkosságsorozatra véletlenül derült fény április 14-én, amikor egy fényképezgető német turista egy, a nagy esőzések nyomán felszínre került női holttestet talált egy használaton kívüli bányakútban.

Az internetes nyomok alapján négy nap múlva el is fogták a gyanúsítottat, aki az első perctől kezdve mindent bevallott, és megmutatta a rendőröknek a helyet is, ahol az áldozatokat elrejtette. Az utolsó áldozat, egy hatéves kislány holttestét július 12-én találták meg egy mérgező vízű bányató fenekén bőröndbe rejtve, egy nádas alján. 

Ez volt a békeidőben nők ellen elkövetett legsúlyosabb támadás Cipruson, ahol aránylag ritka a súlyos bűncselekmény. Az ügy sokkolta a közvéleményt, a hatóságok által az eltűnt nők ügyében tanúsított nemtörődömség miatt az ország igazságügyi minisztere lemondásra kényszerült, a rendőrfőnököt pedig menesztették. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök maga is kötelességszegéssel vádolta az illetékeseket, és ígéretet tett a külföldi munkavállalók nagyobb védelmére. (BBC/Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.