Török sajtó az ellenzéki győzelem után: „Nincs, aki a népakaratnak ellen tudna állni”

2019 június 24., hétfő 6:51

A fő ellenzéki jelölt, a kemalista Ekrem Imamoglu győzelmét ünnepelte hétfőn a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson az ellenzéki török sajtó, miközben a kormánypárti lapok inkább azt hangsúlyozzák, hogy Imamoglu „kész együttműködni” Recep Tayyip Erdogan elnökkel a hatékony városvezetés érdekében.

A vasárnapi megismételt választás nem hivatalos végeredménye szerint Imamoglu a szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg, míg a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) színeiben induló Binali Yildirim volt kormányfő a 44,99 százalékát. A március végi „eredeti” helyhatósági választáson Imamoglu még csak 0,16 százalékkal tudta megelőzni a kormánypárti indulót, azt a szavazást utólag érvénytelenítették, és a megbízólevelét is visszavették.

Fotó: HANDOUT/AFP

A legolvasottabb török ellenzéki napilap, a kemalista Köztársasági Néppárthoz (CHP) közeli Sözcü címoldalán hétfőn történelmi különbségnek nevezte Imamoglu előnyét, amely a nemhivatalos végeredmény szerint mintegy 806 ezer szavazatnyi. Az újság úgy fogalmazott: 

„nincs, aki a népakaratnak ellen tudna állni”.

Rahmi Turan, a Sözcü tárcaírója lenyűgözőnek minősítette a győzelmet. Turan szerint az eredményben a nép lelkiismerete nyilvánult meg. Az ellenzéki voksok ilyen mértékű növekedése a nép igazságtalanságra adott válasza, a gőgös politikusoknak lekevert pofon - fogalmazott Turan.

Fotó: BULENT KILIC/AFP

Deniz Zeyrek, a Sözcü egy másik publicistája Demokrácia újratöltve címe írásában arról írt, hogy a Legfőbb Választási Tanácsnak (YSK) a választás megismétléséről szóló május 6-ai döntése mind belföldön, mind külföldön kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a hatalom demokratikus választás útján leváltható-e. Zeyrek  szerinte a nép vasárnap országos szintű üzenetet küldött a kormányoldalnak. 

A Cumhuriyet című, szintén kormánykritikus napilap a nép győzelmének nevezte az eredményt. Az újság arra hívta fel a figyelmet, hogy Imamoglu a hagyományosan kormánypárti kerületekben, így Fatihban és Eyüpsultanban is, a 39 kerületből pedig összesen 28-ban nyert. Ez a török politikai életben egy új korszak kezdetét jelzi - írja a lap. 

A kormánypárti lapok visszafogott hangnemben számoltak be a választás kimeneteléről. A többi kormányközeli újsághoz hasonlóan a Türkiye című napilap is Imamoglu vasárnap este elhangzott mondatát emelte ki, amely szerint a működőképes városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal. (MTI)