A Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidát észleltek dél-koreai csillagászok

TUDOMÁNY
2019 június 25., 14:25
comments 91

Dél-koreai csillagászoknak első ízben sikerült felfedezniük egy potenciálisan veszélyes aszteroidát (PHA) - jelentette be kedden a kelet-ázsiai ország állami csillagászati intézete, hozzátéve, hogy a kisbolygó és a Föld összeütközésének esélye ugyanakkor rendkívül alacsony.

A Koreai Csillagászati és Űrtudományi Intézet közlése szerint a 2018 PP29 jelzésű kisbolygót egy Chilére, Ausztráliára és a Dél-afrikai Köztársaságra kiterjedő koreai űrteleszkóp-hálózat által begyűjtött adatok révén észlelték. Az egyenként 1,6 méter átmérőjű teleszkópok az égbolt tíz napnyi alapos fürkészését követően fedezték fel a becslések szerint 160 méter átmérőjű aszteroidát.

A Föld és az aszteroida pályájának egymáshoz legközelebbi pontjai között a távolság kevesebb mint 4,3 millió kilométer. Az égitest megnyúlt, ellipszis alakú pályán mozog és 5,7 évente kerüli meg a Napot.

A PP29 becsapódásának esélye rendkívül alacsony, 2,8 milliárd az egyhez, ugyanakkor ha mégis megtörténne az ütközés, annak idejét 2063-2069 közé becsüli az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Minden olyan űrobjektum, amelynek átmérője meghaladja a 140 métert és 7,5 millió kilométernél közelebb kerül a Föld pályájához, potenciálisan veszélyes aszteroidának számít, ami azt jelenti, hogy szoros és állandó megfigyelés alatt tartják. Ez idáig 1981 ilyen égitestet azonosítottak a kutatók.

Dél-koreai csillagászok egy kisebb aszteroidát is felfedeztek a közelmúltban. A 2018 PM28 jelzésű, 20-40 méter átmérőjű kisbolygót 44 napnyi megfigyelés után azonosították. (MTI, Yonhap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.