Az amerikai katonai hírszerzés szerint Kim Dzsongunnak eszében sincs feladni atomfegyvereit

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor "nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére" - jelentette ki a Fox Newsnak adott interjújában Robert Ashley altábornagy, az amerikai katonai hírszerzés (DIA) igazgatója.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások kulcskérdése az atomfegyverek sorsa. Az atommentesség fogalmát azonban eltérően értelmezik a felek. Míg az Egyesült Államok a Koreai-félsziget atommentessége alatt azt érti, hogy Észak-Korea szerelje le atomfegyvereit. Észak-Korea viszont a félsziget atomfegyver-mentessége alatt azt érti, hogy az Egyesült Államok se garantálja Atomfegyverekkel Dél-Korea biztonságát. Az amerikaiak ugyan 1991-ben kivonták atomfegyvereiket Dél-Koreából, de képesek atomcsapást mérni Észak-Koreára.

Ashley altábornagy szerint a hírszerző közösség birtokába került információk alapján Kim Dzsongun "egyáltalán nem készíti elő" az atomfegyverei leszerelését. Ez észak-koreai szempontból logikus is. Ők egzisztenciális fenyegetésként élik meg, hogy az Egyesült Államok képes elpusztítani az országukat, az atomfegyvert afféle garanciának tartják ennek elkerülésére. (Via MTI)