Erdogan nem sértődött meg és nem vádolja a népet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét" a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén. A szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdogan hangsúlyozta, hogy az AKP "nem dughatja homokba a fejét".

Fotó: MURAT KAYNAK/Anadolu Agency

Erdogan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Imamoglu már március végén is nyert az isztambuli választáson, de akkor az AKP tiltakozásának hatására (és alighanem egyenesen Erdogan döntésére) új szavazást írtak ki. Mint az elemzők többsége írta az elmúlt napokban, a török államfő komoly stratégiai hibát követett el ezzel a döntésével. A választás hátteréről hétfőn részletesen írtunk

Erdogan beszédében felhívta a figyelmet: a kormánypárt - politikai gondolkodásával összhangban - nem sértődik meg, nem vádolja a népet. "Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel" - fogalmazott a török elnök. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.